Mnoho lidí, kteří holdují zdravému způsobu života pravidelně provádějí detoxikaci organismu. Zbavují se tak volných radikálů, které mají za následek mimo jiné i stárnutí a některé nemoci. Na tento úkon je důležité používat různé přirozené možnosti. Jednou z nich je i zelený čaj, který obsahuje hned dva antioxidanty. Těmi jsou vitamin C a catechin. Nejen tyto složky mají za následek největší slávu zeleného čaje. Správně tipujete, pokud si myslíte, že to je úspěšná prevence proti rakovině. Mnoho výzkumů potvrdilo tyto zvěsti, ba dokonce je vhodný i jako doplněk k léčbě při objevení tohoto onemocnění. Zamezuje totiž rozšiřování nádorů a účinně bojuje i proti nepříznivým doprovodným příznakům. Vhodný je zejména u rakoviny trávicího ústrojí.
Konzumace zeleného čaje má však svá jistá pravidla. Je logické, že nemůžete srovnávat účinky obyčejných levných produktů s pravou verzí, která má mít podobu drobných lístečků. Jejich cena většinou pohybuje pře sto korun za sto gramů a koupíte je ve specializovaných obchodech. Odborníci nazývají sáčkové čaje za slabý odvar skutečné síly této rostliny. Často totiž jde o zbytkové kousky, které jsou pak rozemleté na jemný prach, aby nebylo možné rozpoznat jejich skutečnou kvalitu. Důležitá je i samotná příprava. Používat byste na ni měli jen nekovové předměty. Čajové lístky vložte do speciálního keramického hrnku a zapařte je horkou, ale ne vařící vodou. Ideální teplotu dosáhnete tak, že sevřenou tekutinu necháte chvilku odstát a až tak zalijete čaj. Pak ho nechte louhovat 3 až 5 minut a lístky můžete vyndat ven. Když ho chcete osladit, používejte výhradně med, protože cukr mu ubírá na zdravých hodnotách. Přidávejte ho keramickou lžičkou, aby horký nápoj už nepřišel do kontaktu s kovem.
Kdybychom měli vyjmenovat všechny jeho léčivé schopnosti, museli bychom tomu věnovat několik článků. Zmíníme alespoň některé z nich, zejména takové, o kterých jste ještě možná neslyšeli. Zelený čaj skvěle pomáhá zubům a ústní dutině. Je výborný při zánětech dásní a zamezuje i tvorbě zubního kazu. Takže pokud nemáte vždy po ruce zubní kartáček, stačí si ústa propláchnout douškem čistého čaje. I díky těmto zásahům zabraňuje zápachu z úst. Má také antibakteriální účinky a zvyšuje obranyschopnost organismu. Vhodný je i při průjmu a dobře pročišťuje žlučník a játra. Tím pádem byste ho měli užívat i při zvýšeném cholesterolu. Pročišťuje krev, pomáhá při srdečních onemocněních a infekcích. Užívat by ho měli i cukrovkáři, dokonce může pomoci na začátku tvorby ledvinových kamenů. Zlepšuje paměť a zvyšuje fyzickou kondici.
Jednou z množství složek tohoto čaje je také kofein. Z tohoto důvodu se ho nedoporučuje připravovat malým dětem. I když má mnoho pozitivních vlastností, kofein by je mohl zatížit stejně jako při vypití šálku silné kávy. Obezřetné by měly být i těhotné maminky. Zelený čaj nemusí úplně vynechat, ale měly by ho pít pouze jednou denně. Takto nemůže ublížit plodu a vytěžíte z něj jen pro tělo prospěšné látky. Ve stejném užívání byste měla pokračovat i během kojení, aby se přes mléko nedostalo k miminku nic z kofeinu.
Trápí vás nějaké to kilo navíc? Znásobte účinek vašeho rozhodnutí a kromě upravené stravy si dopřejte i více než litr zeleného čaje denně. Ten vám zrychlí metabolismus a začnou se vám lépe spalovat tuky. Japonci a Číňané věří, že jim pravidelné pití tohoto nápoje zajistí i delší mládí. Při pohledu na jejich tváře je třeba uznat, že asi v tom bude kousek pravdy. Stejně si můžete dopřát kúru na zlepšení pleti. Do koupele si přidejte dva litry silného čaje nebo si přikládejte vylouhované sáčky na víčka.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.