Základ racionálního stravování a vůbec návyky stravování tkví v rodině. To, jak se stravujeme, neovlivňuje pouze naše zdraví, ale jestli si to uvědomujeme nebo ne, stáváme se vzorem stravovacích návyků i pro naše děti.
Zeleninu je třeba zařadit do každého jídelníčku, zda až pětkrát denně, to záleží na každém z nás. Důležitá však není jen kvantita, ale především kvalita. To se týká hlavně správného zpracování zeleniny, aby se v ní zachovalo co nejvíce vitaminů a minerálních látek. Často se setkáváme s otázkou: "Syrová, zda tepelně zpracovaná zelenina?" To záleží na druhu, protože některé druhy jsou chutnější syrové, jiné si tepelnou úpravu jednoduše vyžadují. Na to však přijde už každý sám, co mu vyhovuje syrové, a co mu naopak způsobuje problémy při trávení. V zásadě bychom měli při konzumaci preferovat zeleninu v syrovém stavu, připravenou na páře, vařenou, grilovanou nebo pečenou s minimálním množstvím tuku.
Zdravá výživa musí obsahovat přiměřené množství bílkovin, sacharidů a tuků, ale samozřejmě i vitaminy, minerální látky a dostatek vlákniny. Jejich nejlepším zdrojem je právě zelenina a ovoce v syrovém stavu, jejichž konzumace se nepovažuje za žádnou dietu, ale životní styl - způsob života. Syrovou zeleninu je třeba důkladně zbavit všech nečistot (hlína, písek), odstranit kořen a důkladně umýt pod studenou tekoucí vodou. Zeleninu čistíme těsně před zpracováním, nikdy ji nenamáčíme, abychom předešli ztrátě vitaminů a minerálních látek. Mladou zeleninu stačí vyprat, starší oškrábeme nebo oloupeme kvalitní nerezovou škrabkou, abychom měli co nejméně odpadu. Stejně to platí i pro strouhání a krájení. Strouháme a krájíme pomocí strouhače nebo kráječe určeného na zeleninu.
Zeleninu dáváme vždy do vařící vody, protože vařením se uvolňuje z vody kyslík a my zamezíme oxidaci vitaminů. Vaříme ji krátce, aby byla křupavá. Zachová si více vitaminů, minerálních látek, pěknou barvu a tvar. Správné uvařená zelenina je ta, která se vaří jen několik minut, samozřejmě záleží na jejím druhu. Solíme až ke konci vaření, nejlépe mořskou solí.
Vaření v páře je zdravé, poměrně rychlé i chutné. Někteří lidé tento druh přípravy odmítají, protože zelenina je "mdlá" a "bez chuti". Tomu se dá jednoduše pomoci, pokud do vody na vytváření páry přidáme bylinky nebo místo čisté vody použijeme vývar. Při servírování můžeme zeleninu doplnit chutnými omáčkami. zeleninu na paření ukládáme podle tvrdosti, na spodek dáme tvrdší zeleninu a postupně ukládáme druhy, které potřebují na úpravu méně času. Zelenina na páře je určitě zdraví prospěšná a její konzumování je víceméně otázkou zvyku.
I zelenina připravená na grilu je velmi snadná, rychlá a chutná, ať už jako příloha nebo hlavní jídlo. Stačí ji dobře očistit, umýt, osušit a rošt potřít olejem, aby se zelenina nepřichytila. Ideální je olivový olej. Pak ji stačí jen posolit a posypat mletým pepřem. Na grilování jsou výborné cukety, patizony, chřest, kukuřice, cibule, česnek, paprika, rajčata, celer i brambory. Délka přípravy závisí na druhu zeleniny, v průměru je to 5 - 8 minut. Zelenina by neměla být na roštu déle, aby se neztratily cenné vitaminy. Také se doporučuje použít alobal nebo tác, aby zelenina nepřišla do přímého styku s ohněm. Grilovaná zelenina je výborná se studenými omáčkami, jako například s bazalkovým pestem nebo jogurtem ochuceným česnekem a nasekanou petrželkou.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.