Pití vody k vínu je důležité především ze zdravotních důvodů, ale i proto, abychom si víno dostatečně vychutnali. Voda pomáhá nejen regenerovat chuťové buňky, a také vyrovná případný přechod mezi jednotlivými druhy vín nebo vínem a jídlem.
Naše tělo vodu potřebuje - voda hydratuje, zlepšuje detoxikaci i chuť. S kterýmkoliv alkoholem je dobré pít vodu, protože ten následně nedosahuje tak vysoké úrovně a může zabránit stavu opilosti a bolestem hlavy. Některé vysoce mineralizované vody, např. Fatra, dokážou neutralizovat kyseliny a tím zklidnit žaludek po nadměrné konzumaci vína, či u lidí kterým kyselina nedělá dobře. Ale každá voda je jiná. Odlišují se zejména složením minerálů, ale i jejich koncentrací, obsahem sodíku, vápníku či mírou karbonizace. A tak jak má své zákonitosti kombinování vína a jídla, svá pravidla má i kombinování vína a vody. Při posuzování vína je důležité, aby si degustátor z času na čas propláchnul ústa a osvěžil tak své chuťové receptory. Voda doslova opláchne molekuly aromatických látek z receptorů a tedy celkově osvěží vnímání vína jako takového. Pokud si tedy chcete víno vychutnat, vybírejte si neutrální vody, které neovlivňují chuť vína.
Vhodnost pramenité nebo přírodní minerální vody, jako přílohy k vínu, je deklarována udělením certifikátu. Tento certifikát opravňuje výrobce k užívání známky „Voda vhodná k vínu“, která by měla být pro milovníky vína vodítkem k tomu, kterou vodu mají k vínu popíjet. Příkladem takové vody je neperlivá voda Fromin - Voda z doby ledové. Je to voda nejvyšší myslitelné kvality s nízkou mineralizací. Tato voda je certifikovaná Asociací somelierů České republiky jako "Voda vhodná k vínu". Tento certifikát mají i vody Rajec a Korunní.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.