Uvnitř neporušené skořápky jsou vejce téměř sterilní. Málokdy obsahují bakterie. Vejce mají vysokou koncentraci živin. Chlazení, jakož i vaření vajec, může výrazně snížit pravděpodobnost, že se v nich začnou množit škodlivé bakterie. Prasklá vejce však vždy obsahují větší množství bakterií, a proto nejsou bezpečná ke konzumaci!
Nejběžnějším patogenem bývá bakterie Salmonella enteritidis. Nachází se zhruba na 1 z 20 000 neporušených vajec. Bakterie na skořápce vstupují do vejce prasklinou. Pokud se u vás objeví nevolnost, zvracení, průjem, křeče nebo bolesti hlavy po požití vajíčka, mohli jste být vystaveni nežádoucím účinkům salmonely nebo jiných patogenů.
Při nákupu zkontrolujte, zda nejsou vajíčka prasklá a zkontrolujte i datum spotřeby. Obyčejně stačí otevřít pouze karton vajec a vizuálně prohlédnout možné praskliny. Pokud jste navzdory opatřením přišli domů s vajíčky, která jsou popraskaná, zbavte se jich.
Vaječné skořápky raději nemyjte, protože obsahují ochrannou vrstvu, která brání přechodu bakterií přes póry. Pokud již opravdu potřebujete vejce omýt, snažte se je co nejdříve spotřebovat. Co se týče skladování, poškozená vejce a skořápky by rozhodně neměly být spolu s nepoškozenými vejci.
Je třeba si dávat pozor na srážení vody na skořápce, protože zpětně podporuje růst bakterií a jejich pronikání do vejce. Taková vejce pak mohou být zdravotně závadná.
Rozklepli jste vajíčko a zevnitř se vám ukázala růžová barvu vaječného bílku? Krvavé skvrny nebo zakalené bílky však nejsou známky kontaminace. Barva žloutku se také liší od vajíčka k vajíčku a není nutně známkou patogenního vlivu. Krevní skvrny jsou výsledkem prasknutí cév nebo stěny vejcovodu při vývinu vajíčka. Vajíčka s krvavými skvrnami nejsou o nic méně výživnější. Pokud vejce plave ve vodě, je to zase známka toho, že je už starší, ale stále je bezpečné ke konzumaci. Zelený kruh kolem žloutku uvařeného vajíčka je stejně bezpečný a týká se spíše způsobu vaření, než přítomnosti choroboplodných zárodků.
Udržujte vajíčka neustále v lednici a umyjte si ruce po každém otevření skořápky, abyste zamezili riziku salmonelózy. Vejce jsou alergeny a mohou způsobit vyrážky a další reakce. Nepleťte si však alergickou reakci nebo vyrážku s reakcí od kontaminovaného vajíčka.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.