Důvodů vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) je několik. Už samotná fyziologická úloha předurčuje trávicí trakt jako potenciálně rizikový pro mnoho onemocnění, mezi nimi i nádorová. Rakovinou bývají více postiženy intenzivně se dělící buňky a tkáně organismu. Kromě vysoké metabolické aktivity tkání trávicí soustavy je příčinou případných rizikových změn (mutací) v buňkách střeva i to, že jsou vystaveny různým rizikovým faktorům prostředí, výživy a vlivem špatné životosprávy, či různým onemocněním, infekcím, parazitózám, virózám, antibiotikům, jiným mutagenním lékům apod.
Kvantitou a kvalitou jídla v rámci "kultu jídla" tedy neustálým přísunem jídla, gurmánstvím a přejídáním se bez ohledu na skutečnou potřebu organismu. Potrava bývá biologicky málo hodnotná nebo kvalitativně nevhodná. Obezita je statisticky třetí nejrizikovější faktor pro vznik onemocnění. Nepřirozeným charakterem zpracovaných potravin a výrobků s vysokým obsahem a pestrou paletou cizorodých látek. Dlouhodobou absencí více výživově důležitých složek potravy při různých dietách a nutričních extremismů, která neumožňuje likvidaci toxických látek v střevních buňkách a způsobuje problémy v trávení, střevní flóře i ve výživě organismu. Výsledkem výživových a trávicích disproporcí a onemocnění, také následných zánětů ve střevě jsou nejprve ojediněle poškozené a zmutované buňky střeva, které u zdravého organismu většinou zaniknou. Při permanentním riziku, onemocněních a zvýšeném počtu změněných buněk, některé přežívají dále rozčleněny a jsou nositeli rizikových změn (např. střevní polypy). V těchto, zatím nezhoubných prekancerózních tkáních a polypózní útvarech dochází později - např. vlivem chronických zánětlivých procesů, léků, karcinogenních složek výživy, disproporcí střevní bakteriální flóry, cizorodých látek apod. k zahájení procesu karcinogeneze.
Začátek rakoviny není zjevný. Teprve později vznikají viditelné projevy rakoviny tlustého střeva. V této fázi je onemocnění již hůře léčitelné. Je proto třeba zabezpečovat včasné formy prevence - upravit životosprávu a stravování tak, že předcházíme onemocnění dříve, než by mohlo vzniknout.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.