Prevence vzniku nádoru tlustého střeva

Datum článku: 9. 3. 2017

Rakovina tlustého střeva a konečníku je nejvýznamnější typ nádorů trávicího ústrojí a také jeden z nejčastějších. Vzniku tohoto onemocnění však lze účinně předejít.

rakovina, zdraví, prevence, polypy

Příčiny vzniku 

Důvodů vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) je několik. Už samotná fyziologická úloha předurčuje trávicí trakt jako potenciálně rizikový pro mnoho onemocnění, mezi nimi i nádorová. Rakovinou bývají více postiženy intenzivně se dělící buňky a tkáně organismu. Kromě vysoké metabolické aktivity tkání trávicí soustavy je příčinou případných rizikových změn (mutací) v buňkách střeva i to, že jsou vystaveny různým rizikovým faktorům prostředí, výživy a vlivem špatné životosprávy, či různým onemocněním, infekcím, parazitózám, virózám, antibiotikům, jiným mutagenním lékům apod.

Střevní trakt lidí je často přetěžován

Kvantitou a kvalitou jídla v rámci "kultu jídla" tedy neustálým přísunem jídla, gurmánstvím a přejídáním se bez ohledu na skutečnou potřebu organismu. Potrava bývá biologicky málo hodnotná nebo kvalitativně nevhodná. Obezita je statisticky třetí nejrizikovější faktor pro vznik onemocnění. Nepřirozeným charakterem zpracovaných potravin a výrobků s vysokým obsahem a pestrou paletou cizorodých látek. Dlouhodobou absencí více výživově důležitých složek potravy při různých dietách a nutričních extremismů, která neumožňuje likvidaci toxických látek v střevních buňkách a způsobuje problémy v trávení, střevní flóře i ve výživě organismu. Výsledkem výživových a trávicích disproporcí a onemocnění, také následných zánětů ve střevě jsou nejprve ojediněle poškozené a zmutované buňky střeva, které u zdravého organismu většinou zaniknou. Při permanentním riziku, onemocněních a zvýšeném počtu změněných buněk, některé přežívají dále rozčleněny a jsou nositeli rizikových změn (např. střevní polypy). V těchto, zatím nezhoubných prekancerózních tkáních a polypózní útvarech dochází později - např. vlivem chronických zánětlivých procesů, léků, karcinogenních složek výživy, disproporcí střevní bakteriální flóry, cizorodých látek apod. k zahájení procesu karcinogeneze.

Začátek rakoviny

Začátek rakoviny není zjevný. Teprve později vznikají viditelné projevy rakoviny tlustého střeva. V této fázi je onemocnění již hůře léčitelné. Je proto třeba zabezpečovat včasné formy prevence - upravit životosprávu a stravování tak, že předcházíme onemocnění dříve, než by mohlo vzniknout.

Prevence vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku

  • Kontrola rizikových faktorů ve vodě a potravinách, rozšiřování základních odborných znalostí a vliv zdravotně - výchovné osvěty, snažit se o zavedení včasných dietních a životosprávních opatření ještě u zdravých lidí. včasné zachycení a léčbu střevních onemocnění a pravidelné preventivní prohlídky osob s častými zažívacími a nutričními problémy, úplné doléčení různých akutních onemocnění, zánětů, infekcí v trávicím traktu a zvláště léčení chronických zánětů.
  • Včasné zjištění a odstranění prekancerózních (displastických) tkání, rizikových stavů a ​​útvarů (polypů, krvácení). včasné zjištění, odstranění a léčba již ranných stadií nádorů 
  • Léčba a prevence komplikací po léčbě. Kvalitní lékařská péče o pacienta, který se vrací do normálního života. Sledování a pravidelné kontroly na specializovaných odděleních zdravotnických zařízení.
Autor: Lenka Kostková