Potíte se? Okořeňte si jídlo šalvějí!

Datum článku: 30. 10. 2017

Potíte se? Než si zajdete koupit účinnější antiperspirant, zamyslete se nad změnou jídelníčku. Co zařadit do jídla bylinku, která snižuje pocení a navíc dodá pokrmům úžasnou chuť? 

pocení, šalvěj, zdravá strava, kuře, vaření, pečení

Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská je známou léčivkou v boji proti pocení. Pomáhá také při trávicích potížích, působí proti zánětům a stresu. Je z ní vynikající čaj a v létě si ji vychutnáte v čisté vodě spolu s mátou a citronem. Nejvíce voňavých silic z ní získáte, když si ji natrháte během slunečného a suchého odpoledne.

Stačí pár lístů

Pár lístků šalvěje stačí na to, aby vám provoněla pečené dobroty. Ideální je k masu a rybám a díky této léčivce se vám bude trávit mnohem lépe. 

Kuře na šalvěji

  • Potřebujeme: 1 menší nebo půl většího kuřete (asi 1,5 kg), citrónovou šťávu, 2 stroužky česneku, grilovací koření na kuře, sůl, olivový olej, bio citrón, 200 g šalotky, hrst oliv, 2 čerstvé šalvějové lístky a další sušené nebo čerstvé na půl litru čaje.
  • Postup: Kuře omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, potřeme utřeným česnekem, opepříme, osolíme a potřeme olejem. Necháme dvě hodiny odpočívat v chladu. Na dno pekáče dáme trochu olivového oleje, poklademe plátky omytého citronu, přidáme oloupané šalotky, olivy, kuře, podlijeme 100 ml šalvějového čaje a navrch kuřete položíme šalvějové lístky. Zakryjeme a pečeme v troubě při teplotě 200 stupňů asi 50 minut. Odkryjeme a dopékáme 10 minut do křupava.
  • Podáváme s čerstvým salátem, jako příloha se hodí těstoviny smíchané s výpekem z kuřete a dušenou zeleninou.
     
Autor: Martina Dvořáková