Šarm a charisma můžete získat pomocí vitamínů a jiných živin: jak vyplývá z nejnovějších amerických studií, můžete se jimi patřičně "nadopovat ", tedy doslova si je zajistit jídlem. Oko je více než kterýkoli smyslový orgán protkané zásobovacími cestičkami pro živiny. Při lehkém vzrušení sympatického nervstva vhánějí stresové hormony do očí vitamíny a jiné živiny, a tím je oživí a rozzáří.
Tato enormní spotřeba živin dělá oko zároveň bezbranným vůči volným radikálům. Proto jsou právě sítnice a čočka mimořádně odkázány na takzvané antioxidanty. Bez těchto ochranných látek se oko dobrovolně vzdává lesku, neboť poslední zásoby živin potřebuje na docela obyčejné vidění. Čtyři antioxidanty - vitamin A, C, E a selen, vytvářejí v našich očích pevnost proti všemožným choroboplodným zárodkům. Kromě toho podporují i zrakovou ostrost. Čím tmavší je zelenina a salát, tím více vitamínu A obsahují. Ještě více vitamínu A obsahuje nadrobno pokrájená, podušená mrkev, obohacená rostlinným olejem. Rostlinný olej nás zásobuje i potřebným vitamínem E. Selen je obsažen v plném zrnu, vitamín C v čerstvém ovoci.
než v pátek odpoledne, kdy jsou oči po celotýdenní stresu vyčerpané a bez zásob živin. Pokud někdo o víkendu zdravě žije a konzumuje přírodní stravu, přečte písmena na světelné tabuli u očního lékaře v pondělí dopoledne lépe a možná nebude potřebovat ani brýle. Při tělesném pohybu, jako je turistika, gymnastika, cyklistika a podobně, se načerpá do oka kyslík a oční koule pak bude bělejší.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.