Obecně velmi záleží na tom, na jaké potravině najdete plíseň, či na sýru, chlebu, mase, ovoci nebo zelenině. U tvrdých potravin, jako jsou například sýr parmazán, mrkev nebo salám, je zcela v pořádku ukrojit část, kde je plíseň a zbytek potraviny zkonzumovat. Ale měkké potraviny s plísní, jako jsou chléb, hroznové víno a další, byste měli rovnou vyhodit do koše. Plíseň totiž lze vnímat jako plevel. U měkkých potravin se její kořeny dokáží dostat všude, a proto nepomůže ani odříznutí té části, na níž jsou viditelné plesnivé skvrny.
U mnohých lidí může jen vdechování plísní způsobit různé respirační problémy a vést k různým alergickým reakcím. Při konzumaci plísní se mohou také vyskytnout různé zdravotní problémy, zvláště pokud jde o plíseň, která produkuje jedovaté látky, nazývané mykotoxiny (nejčastěji se nacházejí v ořeřeších nebo v různých zrnech). Existují různé typy mykotoxinů, ale všechny způsobují obecných problémů jako zvracení, průjem, závratě, bolesti břicha, vnitřní krvácení a další. Jeden typ mykotoxinu - aflatoxin je však velmi silný karcinogen, způsobující rakovinu jater.
S největší pravděpodobnost se nestane nic. Pokud sní zdravý člověk potravinu s malou plísní, většinou to nevede k žádným katastrofickým scénářům. Jinak by to mohlo být v případě, pokud máte narušený imunitní systém. Tehdy si třeba dávat větší pozor na to, co konzumujete. Pokud vidíte na sýru plíseň, odkrojte postiženou část a zbytek si klidně nakrájejte na chléb. Nejlepší je však upotřebit daný sýr již celý, protože se jeho životnost už zkracuje.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.