Nejnovější výzkumy Alzheimerovy choroby

Datum článku: 30. 7. 2013

Podle vědců Alzheimerova choroba narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních schopností a funkcí - myšlení, paměť a úsudek. Bývá nejčastější příčinou demence, která postupně vede k závislosti nemocného na každodenní pomoc jiného člověka.

Nejnovější výzkumy Alzheimerovy choroby

Poprvé popsal tuto nemoc Alois Alzheimer v roce 1907

V té době se nemoc považovala za vzácné onemocnění. Nejnověji se vyskytuje tato pohroma u více než 7 milionů obyvatel Evropy!

Alzheimer začíná velmi nenápadně

Nejprve se u postiženého zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Rychlost, kterou nemoc postupuje, se u každého pacienta liší. Nemocný má však problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončí myšlenky a je zmatený. Mění se zároveň celá jeho osobnost. V posledním stádiu se již není schopen sám o sebe postarat. Nové výzkumy přišly na účinné způsoby, jak se chovat, abychom této nemoci účinně předcházely.

Existuje 7 způsobů, jak mozek donutit k větším obrátkám

Jednou z nich je i síla osobnosti. Ti, kteří o sobě tvrdí, že jsou zaměřeni na cíl a dokáží potlačit impulsy, jsou mnohem méně náchylní k rozvoji onemocnění.

Nejnovější vědecké výzkumy potvrzují,

že laboratorní myši, které denně po dobu šesti měsíců popíjeli pětkrát denně sladkou limonádu, byli na tom s pamětí hůř než ostatní myši, které pily čistou vodu. Měli také o 50% vyšší nános amyloidu, látky, která zapříčiňuje Alzheimerovu chorobu a zároveň přibrali o 17% více než ostatní. Z toho vyplývá, že důležité jako prevence před vznikem onemocnění je hlídat příjem cukrů v potravě a nezapomínat ani na pitný režim.

Dalším výzkumem vědci přišli na zajímavý objev

U mláďat opic, které přišly do styku s olovem, se po letech objevily příznaky Alzheimera. Je proto velmi důležité, abychom dávali pozor na to, jaké potraviny a tekutiny přijímáme, a v jakém ovzduší cvičíme, protože toxiny na nás mohou číhat kdekoliv.

V nejnovějším výzkumu NASA prokázala,

že krátký odpočinek uprostřed pracovního dne přispívá k duševní pohodě a zvýšení duševní i fyzické výkonnosti člověka. Zároveň podporuje činnost mozku a oddaluje jeho stárnutí.

Autor: Martina Dvořáková