Naše babičky říkaly, polévka je grunt. Zejména v zimním období dobrá polévka zahřeje. Pokud máte rádi polévky, můžete si je dopřát nejen k obědu, ale i k večeři. Nejvhodnější jsou zeleninové polévky, které nezahustí moukou. Máme pro vás malý trik, jak neudělat z polévky kalorickou bombu. Do hrnce vložte vždy více zeleniny. Zalijeme vodou cca 2 cm nad zeleninu. Když je zelenina uvařená, čtvrtinu zeleniny vyberte, rozmixujeme a vraťte zpět. Polévka je pěkně zahuštěná a nemá ani o kalorii více.
Za vhodné hlavní jídlo můžeme považovat všechny druhy libového a kvalitního masa. Pokud máte možnost, nakupujte maso od regionálních farmářů. Nejlepší je maso z volného chovu. Nezapomeňte zařadit do jídelníčku ryby, které splňují všechna kritéria pro racionální výživu. Vždy kupujte ryby chlazené. Nikdy ne mražené! Nikdy nevíte, kolik měsíců ryba v mrazicím boxu ležela. Když si koupíte chlazenou rybu a nechcete ji hned použít, zamrazte si ji a do měsíce použijte.
Pokud se neumíte přílohy vzdát, máme tu pro vás malou radu. Naložte si na talíř pouze ¼ přílohy z celkové porce. Znamená to, že přílohy je méně než masa a zbytek doplňte čerstvou zeleninou. Přílohy konzumujte vařené, dušené nebo grilované. Nikdy si nenakládejte na talíř hranolky, krokety, protože obsahují zbytečně mnoho tuku. Pozor si dejte i na rozvařenou rýži nebo těstoviny. Čím déle je vaříte, tím mají vyšší kalorickou hodnotu. Dlouhým vařením se ztrácejí i nutriční hodnoty potravin. Vždy jezte přílohy a zeleninu na skus, tedy "al dente".
Ani při hubnutí se nemusíte vzdát těstovin nebo rýže. Samozřejmě, v celozrnném provedení. Myslete na to, že potřebujete, aby vás zasytily na delší dobu. Vhodná je jejich kombinace se zeleninou, olivovým olejem a bylinkami. Vždy najdete alternativu, která je chutná a neuškodí vašemu hubnutí. Dejte si však pozor na velikost porce, abyste to nepřehnali. Komplexní sacharidy dokáží udržet hladinu cukru v krvi déle a vy nepropadnete vlčímu hladu. I zde však platí pravidlo. Při hubnutí konzumujte sacharidy pouze v dopoledních hodinách nebo v rámci oběda.
I když se stravujete v závodní jídelně, nebo chodíte do restaurace na menu, nemusí to být při hubnutí problém. Vybírejte si jídla, která jsou připravená na přírodní způsob. Nekonzumujte omáčky podávané k masu nebo k těstovinám, nikdy nevíte, z čeho jsou uvařené. Pokud máte možnost, vždy si dopřejte k jídlu velký zeleninový salát. V dnešní době se jídelny a restaurace snaží vycházet zákazníkům vstříc. Je jen na vás, jaké jídlo si vyberete.
Vzdejte se nevhodných způsobů vaření, jako například smažení. Raději si jídla připravujte dušením, vařením, pečením, nebo grilováním. Budou chutnější a nebudou kalorickou bombou.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.