Oběd v době redukční diety, když nemáte možnost si ho uvařit

Datum článku: 1. 9. 2016

Při hubnutí je velký důraz kladen na snídani, ale i oběd je pro redukční dietu důležitý. Jenže občas je to problém, protože snídat doma je snadnější než obědvat. Ale i to se dá zvládnout. Stačí přemýšlet nad skladbou oběda, zvolit vhodné suroviny a v případě návštěv jídelny si umět dobře vybrat.

zdraví, oběd, redukční dieta, hubnutí, zdravé stravování, vaření

Co obědvat, když chceme zhubnout?

Naše babičky říkaly, polévka je grunt. Zejména v zimním období dobrá polévka zahřeje. Pokud máte rádi polévky, můžete si je dopřát nejen k obědu, ale i k večeři. Nejvhodnější jsou zeleninové polévky, které nezahustí moukou. Máme pro vás malý trik, jak neudělat z polévky kalorickou bombu. Do hrnce vložte vždy více zeleniny. Zalijeme vodou cca 2 cm nad zeleninu. Když je zelenina uvařená, čtvrtinu zeleniny vyberte, rozmixujeme a vraťte zpět. Polévka je pěkně zahuštěná a nemá ani o kalorii více.

Polévky vhodné k obědu

  • zeleninová polévka
  • kmínová polévka
  • rajčatová polévka
  • houbová polévka
  • cuketová polévka
  • brokolicová polévka
  • vývar

Hlavní jídlo

Za vhodné hlavní jídlo můžeme považovat všechny druhy libového a kvalitního masa. Pokud máte možnost, nakupujte maso od regionálních farmářů. Nejlepší je maso z volného chovu. Nezapomeňte zařadit do jídelníčku ryby, které splňují všechna kritéria pro racionální výživu. Vždy kupujte ryby chlazené. Nikdy ne mražené! Nikdy nevíte, kolik měsíců ryba v mrazicím boxu ležela. Když si koupíte chlazenou rybu a nechcete ji hned použít, zamrazte si ji a do měsíce použijte.

Vhodné druhy masa

  • kuřecí
  • krůtí
  • telecí
  • vepřová panenka
  • libové hovězí
  • zvěřina
  • ryby, mořské ryby
  • plody moře

Mohu si dopřát přílohy?

Pokud se neumíte přílohy vzdát, máme tu pro vás malou radu. Naložte si na talíř pouze ¼ přílohy z celkové porce. Znamená to, že přílohy je méně než masa a zbytek doplňte čerstvou zeleninou. Přílohy konzumujte vařené, dušené nebo grilované. Nikdy si nenakládejte na talíř hranolky, krokety, protože obsahují zbytečně mnoho tuku. Pozor si dejte i na rozvařenou rýži nebo těstoviny. Čím déle je vaříte, tím mají vyšší kalorickou hodnotu. Dlouhým vařením se ztrácejí i nutriční hodnoty potravin. Vždy jezte přílohy a zeleninu na skus, tedy "al dente".

Vyberte si přílohu, která vám chutná

  • zeleninové saláty
  • dušená zelenina
  • zelenina vařená v páře
  • vařené brambory
  • celozrnná rýže
  • quinoa
  • bulgur
  • jáhly

Mám chuť na těstoviny, co s tím?

Ani při hubnutí se nemusíte vzdát těstovin nebo rýže. Samozřejmě, v celozrnném provedení. Myslete na to, že potřebujete, aby vás zasytily na delší dobu. Vhodná je jejich kombinace se zeleninou, olivovým olejem a bylinkami. Vždy najdete alternativu, která je chutná a neuškodí vašemu ​​hubnutí. Dejte si však pozor na velikost porce, abyste to nepřehnali. Komplexní sacharidy dokáží udržet hladinu cukru v krvi déle a vy nepropadnete vlčímu hladu. I zde však platí pravidlo. Při hubnutí konzumujte sacharidy pouze v dopoledních hodinách nebo v rámci oběda.

Komplexní sacharidy jako hlavní jídlo

  • celozrnné těstoviny
  • celozrnná rýže
  • jáhly
  • bulgur
  • quinoa
  • pohanka

Stravuji se v závodní jídelně, co s tím?

I když se stravujete v závodní jídelně, nebo chodíte do restaurace na menu, nemusí to být při hubnutí problém. Vybírejte si jídla, která jsou připravená na přírodní způsob. Nekonzumujte omáčky podávané k masu nebo k těstovinám, nikdy nevíte, z čeho jsou uvařené. Pokud máte možnost, vždy si dopřejte k jídlu velký zeleninový salát. V dnešní době se jídelny a restaurace snaží vycházet zákazníkům vstříc. Je jen na vás, jaké jídlo si vyberete.

Pokud chcete zhubnout, nikdy nekonzumujte tyto potraviny

  • sáčkové polévky, zahuštěné polévky moukou
  • omáčky
  • kynuté koláče
  • tlusté maso
  • smažená jídla
  • vnitřnosti, zabijačkové speciality
  • knedlíky
  • hranolky, krokety, bramborovou kaši
  • pizzu, fast food

Tipy na závěr

Vzdejte se nevhodných způsobů vaření, jako například smažení. Raději si jídla připravujte dušením, vařením, pečením, nebo grilováním. Budou chutnější a nebudou kalorickou bombou.

Autor: Lenka Kostková