Rozhodli jste zhubnout, ale nebaví vás diety, které striktně nařizují, co smíte a naopak nesmíte jíst? Máme pro vás řešení. Dieta nebo spíše výživový styl známý pod zkratkou IIFYM nic takového nedělá. Naopak říká, že můžete sníst vše, na co máte chuť. Ale kdepak je ten skrytý pověstný háček? Sníst můžete opravdu cokoliv, musíte se však vejít do svých makroživin! IIFYM má samozřejmě svá omezení, a těmi jsou makroživiny nebo ve zkratce makra.
Víte, co znamená IIFYM? IIFYM je zkratka anglického výrazu "If It Fits Your Macros" a volně přeloženo to znamená. "Sněz, co chceš, pokud se vejdeš do svých maker". Základem výživového systému jsou makra, jejich množství a poměr. IIFYM se nesnaží se vám nařizovat, co byste měli jíst a co ne. Jednoduché to však také není. Pojďme se podívat blíž, jak dieta IIFYM vypadá a jaká jsou její pravidla. IIFYM nedělí potraviny na vhodné, neutrální a nevhodné. Pro tuto dietu jsou zásadní makra, jejich množství a vzájemný poměr. Makry se přitom myslí makroživiny - sacharidy, bílkoviny a tuky. Podle zásad IIFYM můžete jíst cokoli a kdykoli. Pravidlo je jen jedno - musíte se vejít do zastoupení jednotlivých makroživin, ale amozřejmě s ohledem na pohlaví, věk a fyzickou aktivitu.
Poměr tuků a bílkovin je pro všechny víceméně stejný. Mění se poměr sacharidů v závislosti na délce a intenzitě pravidelné pohybové aktivity a také podle cíle. Poměr je jiný pro člověka, který nechce hubnout ani přibírat a pro člověka, který usiluje o budování svalové hmoty nebo ztrátu tělesného tuku. Ideální poměr mezi makroživinami podle IIFYM:
Důležité je, najít správné množství kalorií a poměr makroživin - tzv. makro rozpočet. Pak už jen stačí dodržet počet sacharidů, bílkovin a tuků na každý den. Dobrým pomocníkem při dodržování IIFYM diety jsou různé IIFYM počítače ve formě aplikací do telefonu.
Rozmyslete se, co chcete. Je vaším cílem udržení stávající hmotnosti, ztráta tělesného tuku nebo budování svalů? Vypočítejte si ideální denní kalorický příjem Víte, jaký je váš bazální metabolismus (BMR) a kolik kalorií (denní kalorický příjem - TDEE) byste měli denně přijmout, aniž by jste hubli nebo přibírali? Jakmile zjistíte ideální denní kalorický příjem, upravte ho podle svých cílů. Například, v případě hubnutí snižte počet kalorií cca o 300 až 500 kcal.
Zjistěte, jaké množství bílkovin byste měli konzumovat za den Bílkoviny jsou důležitým stavebním kamenem a množství se odvíjí od svalové hmoty. Čím více svalové hmoty máte nebo o ni usilujete, tím více bílkovin byste měli jíst. Nezbytné jsou i pro hubnutí. Z celkového denního příjmu by neměly zabrat více než 30%.
Tuky jsou důležitou živinou pro řadu metabolických procesů. Podle toho, jaký jste somatotyp, byste měli upravit poměr tuků v celkovém denním příjmu. Doporučené množství tuků vypočítáte podle níže uvedeného vzorce.
Denní doporučená dávka je uvedena v kcal. Abyste zjistili hodnotu v gramech, vydělte výsledné číslo 9 (1g = 9 kcal).
Poslední makroživiny jsou sacharidy. Sacharidy jsou nejen zdrojem energie, ale i stavebním materiálem a nezbytné jsou pro činnost mozku. Jejich výpočet je nejjednodušší. Od celkového denního příjmu (TDEE) odečtěte zjištěný příjem bílkovin a tuků. Zbývající počet kalorií vydělte 4 (1g sacharidů = 4 kcal) a získáte tak množství sacharidů, které byste měli přijmout. Jako názorný příklad si uveďme ženu ve věku 35 let, vážící 55kg při výšce 156 cm, která je fyzicky aktivní a přeje si zhubnout a zlepšit poměr svaly x tuky.
Dodržování IIFYM diety vyžaduje poctivé sledování jídelníčku, vážení potravin a počítání. Pro ty, kteří neradi zapisují potraviny a počítají jejich množství, není tento typ, jinak velmi flexibilní diety, příliš vhodný. Důležité je tedy sledování kalorických hodnot z hlediska makroživin pomocí kalorických tabulek. IIFYM sice nic nezakazuje, ale doporučuje dávat přednost zdravým a kvalitním potravinám a surovinám. Doporučené je 80% potravin přijímat v podobě zdravé stravy a 20% z jídel, které máte rádi.
Smysl IIFYM je dodat tělu dodat vše potřebné - vitaminy, minerály, vlákninu, antioxidanty a další důležité látky. Ale také stravovat se bez zbytečného stresu a vychutnat si každé jídlo do posledního sousta. A navíc, změnit postavu k lepšímu!
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.