Potravinová výroba se zindustrializovala, šlechtí se nové typy jablek, brambor. Úpravou mouky se ztrácí až 80% hořčíku, o další přicházíme nevhodnou přípravou jídel jako smažení či konzervace.
Je třeba si uvědomit i to, že přijatý hořčík nerovná se vstřebaný hořčík. Jen 30 - 40% hořčíku náš organismus vstřebá, toto vstřebávání zhoršuje přítomnost tuků, cukrů, vlákniny či volného vápníku.
Hořčík je známý antistresový minerál. Stres zvyšuje potřebu hořčíku až dvacetinásobně! Jeho nízká hladina je nebezpečná i pro zdravé lidi.
K nadměrným ztrátám hořčíku dochází při používání projímadel, poruchách činnosti střev, používání diuretik (léky na odvodňování), při užívání antikoncepce, při nadměrné konzumaci alkoholu, při onemocnění ledvin, při pití destilované resp. filtrované vody. Dále při hyperaktivitě štítné žlázy, při nadměrné konzumaci kávy a během krátko i dlouhodobého stresu.
Deficit hořčíku se prohlubuje ve všech věkových skupinách. Třetina z nás je podle všeho ohrožena nedostatkem hořčíku. Největší deficit hořčíku je však po padesátce a u lidí s vyšším indexem tělesné hmotnosti.
Hypertonici, kteří užívají diuretika (léky na odvodňování) ve zvýšené míře společně s tekutinami vylučují nejen sodík, ale i hořčík. Každý pacient s diuretiky by měl dostávat draslík, ale i hořčík.
Příjem hořčíku má pozitivní vliv i na polyneuropatii u diabetiků. I ti často trpí syndromem neklidných nohou, různými nepříjemnými pocity na nohou způsobenými postupným odumíráním nervů. Většina dialyzovaných pacientů jsou diabetici.
Nedostatek magnézia, kterého máme v těle kolem 25 - 30 gramů, se spojuje například se vznikem inzulinové rezistence, zvýšeným tonem hladkého svalstva, poruchami metabolismu tuků i celou řadou srdečně-cévních onemocnění. Sledování velkých populací pacientů prokázala, že vyšší příjem hořčíku je spojen s nižším rizikem vzniku vysokého krevního tlaku, mozkové příhody a ischemické choroby srdeční.
Magnesium je prevencí ledvinových kamenů a jeho nedostatek hraje svou roli i při migrénách. Při těžkém záchvatu migrény je snížená hladina hořčíku.
Magnesium si organismus nedokáže sám "vyrobit", proto je nutné přijímat ho zvenčí, nejlépe ve formě výživových doplňků
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.