Pokud jste si ještě nezvykli ji ve vaší kuchyni používat, změňte to! Ať už se rozhodnete vyzkoušet kari, nebo ji přidávat do rýže je jen na vás. Tato koření má mnoho výhod, které byste měli určitě využít. Pomáhá játrům ve správném fungování, díky čemuž bude vylučování toxinů z těla efektnější a také je známá svými protirakovinnými vlastnostmi. Zdrojem její zázračné moci je látka, nazývaná kurkumin, která je zodpovědná za typické žluté zabarvení.
Tato koření je u nás často používáno a kouzlo jeho chuti jsme objevili už dávno. Používáme ho v celý nebo drcený do polévek, chleba, na maso, zkrátka všude kde se hodí. Kmín pomáhá našemu organismu správně trávit, čímž se stává ideální potravinou na očistnou kúru. Protože nejvíce toxinů se v těle tvoří právě v trávicí soustavě, která je často zanesena odpadními látkami, kmín pomáhá v jejím čištění a odstraňuje škodliviny z střev, čímž zlepšuje jejich vstřebávací funkci. Díky tomu se naše trávení znovu rozjede na plné obrátky.
Kromě specifické pálivé chuti má tento kořen čistící účinek na tělo. Jeho nejcennější vlastností je, že pomáhá organimu se vstřebáváním živin a minerálů. Při detoxu je třeba mít na paměti jednu důležitou věc. Neupínat se pouze na čištění těla od toxinů, ale i jejich náhradu za látky, které jsou tělu prospěšné. A právě to zázvor dokáže. Zefektivnit absorpci živin. Kromě toho je výborný na trávení. Může zmírňovat vedlejší účinky z detoxikace jako je nadměrná plynatost a nadýmání.
Tato nejdražší koření na světě může být velkou podporou pro vnitřní orgány, které jsou zodpovědné za filtrování škodlivin a jejich vylučování. Hovoříme zejména o ledvinách a vylučovací soustavě, které mají schopnost odplavit škodliviny pomocí moči. Je nápomocný i pro játra, přes která prochází nejvíce odpadních látek a v těle má funkci jakési čističky.
Není možné, abyste se do něj nezamilovali. Má skvělou chuť a opět velký detoxikační potenciál. Obsahuje množství antioxidantů, které pomáhají tělu bránit se před poškozením volnými radikály, které se podílejí na vzniku rakoviny a srdečních chorob. Tato bylinka se výborně hodí k jehněčímu a výraznějším masům.
Opět typicky české koření. Ve velké míře ho konzumujeme v omáčkách nebo strouhaný se smetanou. Výrazná chuť tohoto kořene napovídá, že sílu bude mít i v očistném procesu našeho těla. Pomáhá snižovat pravděpodobnost vzniku nádorů a nádorům, které vznikly, omezuje schopnost růstu. Jeho účinnost lze pozorovat hlavně na játrech, které pomáhá čistit a odfiltrovává z ní škodliviny. Vzhledem k jeho výrazné chuti není určen pro každého.
Je typický svou pálivou chutí. Používá se na přípravu pálivých jídel, ale z detoxikačního hlediska má také velký význam. Často se o něm mluví jako o koření, které pomáhá při hubnutí, aniž by se člověk snažil, protože urychluje metabolismus. Je pravdou, že toto koření dokáže rozproudit trávení a udržet ho aktivní.
Je populární zejména v indické kuchyni a dokáže zaměřit svou očistnou sílu na škodlivé bakterie. Ideální je kombinovat ho s kořením, které dokáží vyplavovat toxiny z těla. Kardamom je dokonce výborné antidepresivum, což je důvodem navíc, abyste ho zařadili do své kuchyně.
Je často používána v pečivu. Tato kombinace bohužel nemá na tělo očistný účinek. Pokud se chcete pomocí skořice detoxikovat, použijte ji v neslazené, přírodní formě, ať už mletou nebo celou. Ideální je přidat tuto koření do nějakého jídla nebo nápoje, jako je smoothies, káva, čaj nebo čistá voda voda. Skořice působí na inzulín v krvi a drží jeho hladinu vyrovnanou. Díky této vlastnosti je skořice výborným pomocníkem při regulaci chuti na sladké.
Orientace v koření, které mají příznivý účinek na naše tělo, je velkou výhodou. Tímto způsobem můžete využívat jejich přírodní sílu a podporovat funkci těla přirozeně. Lidé, kteří jsou na ně obecně citliví, by měli zbystřit pozornost a ujistit se, zda některá silná koření nemají v jejich případě vedlejší účinky. V takových situacích je ideální požít malé množství koření a počkat, jak na ně organismus zareaguje.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.