Chcete mít pas jako francouzská královna? Vsaďte na sladké ráno!

Datum článku: 19. 2. 2018

Ideální míry, které dodnes vládnou světem, tedy 90-60-90, často bývají u žen záležitostí tvrdých diet. Těmi se ale nikdy neřídila rakouská arcivévodkyně a francouzská královna Marie Antoinetta. Se svým 58 centimetrovým pasem milovala koláčky a dopřála si je na francouzském královském dvoře každý den. Znala však základní pravidlo, které dnes potvrzují vědecké studie. Se sladkým, ani žádným jiným jídlem, se to nesmí přehánět a je třeba vědět, kdy postavě nejméně ublíží.

sladkosti, dorty, hubnutí, zdraví, dieta

Sladké ráno

Pokud všechny sladkosti naplánujete na ráno, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Zamlsáte si a zároveň máte o motivaci víc, proč vstávat. Dělávala to tak i francouzská královna. Na sladké koláčky měla slabost, ale jedla je výlučně dopoledne. A má to opodstatnění. Dopoledne metabolismus pracuje na plné obrátky, proto se s cukrem popere lépe a na spálení kalorií máte zbytek dne. Navíc vás chuť na sladké nebude pronásledovat až do večera. Pozor, ale ani tady se to v žádném případě nemá přehánět! Odborníci na dietu této královny doporučují maximálně jeden 75 gramový kousek koláče či dortu.

Vydatný oběd

Dalším pravidlem Marie Antoinetty bylo největší jídlo dne si dopřát k obědu, ne až večer. V oblibě měla kachní prsa, uzeného lososa, či pečeného zajíce s přílohou s nízkým glykemickým indexem a množstvím zeleniny.

Střídmá večeře

Večer, když žaludek i střeva je třeba uložit ke spánku o něco dříve, než si uléháte vy, si Marie Antoinetta dopřála opravdu asketickou večeři. Stačil jí masový vývar se zeleninou. Hustý má málo kalorií, ale množství minerálů a vitaminů, které v pohodě zasytí až do druhého dne.

Vzorový jídelníček Marie Antoinetty

  • Snídaně:  Jogurt s borůvkami a ořechy, kousek domácího koláčku
  • Oběd : Lehká polévka, kuřecí prsa nebo lososové filety, quinoa a míchanou zeleninou
  • Svačina : Mandle míchané se slunečnicovými a sezamovými semínky
  • Večeře : Vývar z masa, salát s kousky kuřete nebo sýra. Pozor ne později než v osm večer
     
Autor: Lenka Kostková