Červené víno sice chrání cévy, ale to není důvod k neomezenému pití alkoholu

Datum článku: 8. 2. 2017

Předpokládá se, že pravidelný příjem červeného vína s vysokým obsahem antioxidačních látek je příčinou nižšího výskytu koronárních onemocnění srdce ve Francii. Je však pravděpodobné, že na tomto tzv. francouzském paradoxu se podílí i jiný způsob stravy, hlavně vysoký příjem ovoce, zeleniny a olivového oleje.

červené víno, antioxidanty, resveratrol, srdce, cévy

Francouzský paradox

Již v roce 1819 byl popsán nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění ve Francii a ve středomořských státech (tzv. francouzský paradox). Později se zjistilo, že i přes životnímu stylu Francouzů, kteří konzumují hodně nasycených tuků, kouří hodně cigaret, mají vyšší hodnoty cholesterolu v krvi a vyšší krevní tlak, je u nich nižší výskyt srdečně-cévních onemocnění. Tento jev se dává do souvislosti s konzumací červeného vína.

Červené víno

Červené víno, které je bohaté na přírodní polyfenolické látky, se od nepaměti používalo jako lék. V současnosti je známo, že obsahuje 500 různých komponentů, z toho až 200 fenolických sloučenin. Jeden z nejznámějších, kterému se připisují protektivní účinky na srdce a cévy, je polyfenol resveratrol. Tento antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů, má protizánětlivé a protirakovinné účinky. Působí proti kornatění tepen a ucpávání cév. Nachází se v červeném hroznovém víně, v ostružinách, ale i v malinách. Nejvíce ochranných látek najdeme v hroznových slupkách, které se, například při výrobě bílého vína, nepoužívají.

Výroba červeného vína

Červená vína se vyrábějí z hroznové šťávy, ve které jsou během fermentačního zrání přítomné hroznové slupky, jakož i jadérka (jsou mimořádně bohatá na polyfenoly, především resveratrol), na rozdíl od bílých vín, kde se slupka a jadérka před kvašením separují. Červené víno obsahuje od 1 000 - 4 000 mg fenolů na litr, oproti bílému, které má od 200 do 500 mg fenolů na litr, zejména kvůli způsobu výroby. Přesto však některé vinařské společnosti začaly experimentovat při výrobě bílého vína a podařilo se jim dosáhnout podobně vysoké hladiny resveratrolu i v odrůdách bílého vína. V bílém víně se kromě tohoto nachází enzym kataláza, který má srovnatelné antioxidační účinky. Polyfenolové flavonoidy působí proti oxidačnímu stresu, chrání před toxickými účinky čistého alkoholu a spolu s alkoholem zlepšují spektrum krevních tuků. Nejdůležitější je však víno konzumovat s mírou, čili maximálně dvě sklenky denně, nejlépe s jídlem.
 

Autor: Lenka Kostková