Již v roce 1819 byl popsán nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění ve Francii a ve středomořských státech (tzv. francouzský paradox). Později se zjistilo, že i přes životnímu stylu Francouzů, kteří konzumují hodně nasycených tuků, kouří hodně cigaret, mají vyšší hodnoty cholesterolu v krvi a vyšší krevní tlak, je u nich nižší výskyt srdečně-cévních onemocnění. Tento jev se dává do souvislosti s konzumací červeného vína.
Červené víno, které je bohaté na přírodní polyfenolické látky, se od nepaměti používalo jako lék. V současnosti je známo, že obsahuje 500 různých komponentů, z toho až 200 fenolických sloučenin. Jeden z nejznámějších, kterému se připisují protektivní účinky na srdce a cévy, je polyfenol resveratrol. Tento antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů, má protizánětlivé a protirakovinné účinky. Působí proti kornatění tepen a ucpávání cév. Nachází se v červeném hroznovém víně, v ostružinách, ale i v malinách. Nejvíce ochranných látek najdeme v hroznových slupkách, které se, například při výrobě bílého vína, nepoužívají.
Červená vína se vyrábějí z hroznové šťávy, ve které jsou během fermentačního zrání přítomné hroznové slupky, jakož i jadérka (jsou mimořádně bohatá na polyfenoly, především resveratrol), na rozdíl od bílých vín, kde se slupka a jadérka před kvašením separují. Červené víno obsahuje od 1 000 - 4 000 mg fenolů na litr, oproti bílému, které má od 200 do 500 mg fenolů na litr, zejména kvůli způsobu výroby. Přesto však některé vinařské společnosti začaly experimentovat při výrobě bílého vína a podařilo se jim dosáhnout podobně vysoké hladiny resveratrolu i v odrůdách bílého vína. V bílém víně se kromě tohoto nachází enzym kataláza, který má srovnatelné antioxidační účinky. Polyfenolové flavonoidy působí proti oxidačnímu stresu, chrání před toxickými účinky čistého alkoholu a spolu s alkoholem zlepšují spektrum krevních tuků. Nejdůležitější je však víno konzumovat s mírou, čili maximálně dvě sklenky denně, nejlépe s jídlem.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.