Pohybuje se to od sekund až po celé dny. Původ přecitlivělosti může být již v některém jídle z raného dětství. Příznaky bývají neurčité, například zarudnutí obličeje nebo uší, průjem, bolesti břicha a časem zmizí. Avšak po uplynutí určité doby může dané jídlo vyvolat stejné příznaky.
snížená nedostatkem spánku, infekcí, stresem, zažívacími obtížemi. Imunita je oslabená a najednou i potravina, do té doby neškodná, najednou vyvolá alergickou reakci. Přecitlivělost se objevuje i po gastroenteritidě, po užívání antibiotik, při podvýživě nebo žloutence. Při celiakii (zánětlivé onemocnění tenkého střeva) dochází k toxickému působení lepku z obilovin na střevní sliznici. Onemocnění začíná obvykle v dětství, ale může se objevit i v dospělosti.
barvené "ovocné" limonády, ořechy, mléko, vejce, pšenice, sýr, droždí, ryby, benzoan sodný a smažená jídla.
pomeranče, čokoládu, cukr, sýr, alkohol (zejména červené víno), pšenici, vejce, kávu, čaj, kolu, mléko, hovězí maso, kukuřici, droždí, ryby v kyselém nálevu, konzervované maso, banány, uzeniny, kysané zelí. Potravinová přecitlivělost má na svědomí jednu migrénu z deseti.
Pomocí vylučovací diety určitě své rizikové potraviny. Nemusíte se jim vyhýbat vždy, ale například pacienti s celiakií potřebují odbornou radu lékaře. Po několika měsících, kdy jste se rizikovým potravinám vyhýbali, je zkuste znovu zařadit do stravy. Některé rizikové potraviny můžete konzumovat s přiměřeným odstupem času bez toho, aby vyvolaly alergickou reakci.
pokud se vyhnete rafinovaným a průmyslově upravovaným potravinám. Často nám ubližují
právě tyto chemické složky, nikoli samotná potravina. Zvyšte také přísun esenciálním mastných kyselin a potravin bohatých na vitamíny A a C.
což vede k nedostatečnému vstřebávání jistých živin, například vápníku a železa. Pokud je to váš případ, nekombinujte bílkoviny se sacharidy. Pokud jste se déle stravovali nevhodně, může vám chybět železo, hořčík, zinek a vitaminy skupiny B. Proto se musíte zásobit jídly, které tyto složky obsahují. Vhodné je také omezení alkoholu. Potraviny bohaté na vitamin B 6 mohou snížit riziko astmatu a potraviny obsahující selen často potlačí ekzém. Proti migréně pomáhá vitamín B6, C a E, česnek a zázvor, olejnaté ryby a čaj z levandule. Na astma je také dobrý čaj z mateřídoušky a heřmánku.
ale pokud se budete držet rozumných zásad, tak je možné, že alergické příznaky se nedostaví i celé roky.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.