Život s alergií na potraviny

Datum článku: 26. 7. 2013

Přecitlivělost na určité potraviny může zapříčinit astma, ekzémy, migrénu, kloubní potíže, deprese, problémy s učením, s chováním, průjmy, žlučové kameny, zadržování vody, kolísání tělesné hmotnosti, obezitu, bolesti břicha a mnohé jiné problémy. Některé alergické příznaky snadno přiřadíte k určitému jídlu, častěji ale souvislost není jasná. Někdo je citlivý na celou řadu potravin, jiný pouze na pár nejoblíbenějších. Vyhledat konkrétní potraviny, způsobující alergii, bývá obtížné, zvláště pokud jsou příznaky alergie mírné a dlouhodobé.

Život s alergií na potraviny

Jeden z postupů vyhledání rizikové potraviny je určení času od snězení pokrmu po propuknutí alergie

Pohybuje se to od sekund až po celé dny. Původ přecitlivělosti může být již v některém jídle z raného dětství. Příznaky bývají neurčité, například zarudnutí obličeje nebo uší, průjem, bolesti břicha a časem zmizí. Avšak po uplynutí určité doby může dané jídlo vyvolat stejné příznaky.

Alergii může vyvolat i nedostatečná imunita,

snížená nedostatkem spánku, infekcí, stresem, zažívacími obtížemi. Imunita je oslabená a najednou i potravina, do té doby neškodná, najednou vyvolá alergickou reakci. Přecitlivělost se objevuje i po gastroenteritidě, po užívání antibiotik, při podvýživě nebo žloutence. Při celiakii (zánětlivé onemocnění tenkého střeva) dochází k toxickému působení lepku z obilovin na střevní sliznici. Onemocnění začíná obvykle v dětství, ale může se objevit i v dospělosti.

Pro astmatiky jsou nejběžnějšími rizikovými potravinami

barvené "ovocné" limonády, ořechy, mléko, vejce, pšenice, sýr, droždí, ryby, benzoan sodný a smažená jídla.

Rizikové potraviny osob trpících migrénami zahrnují

pomeranče, čokoládu, cukr, sýr, alkohol (zejména červené víno), pšenici, vejce, kávu, čaj, kolu, mléko, hovězí maso, kukuřici, droždí, ryby v kyselém nálevu, konzervované maso, banány, uzeniny, kysané zelí. Potravinová přecitlivělost má na svědomí jednu migrénu z deseti.

Dieta

Pomocí vylučovací diety určitě své rizikové potraviny. Nemusíte se jim vyhýbat vždy, ale například pacienti s celiakií potřebují odbornou radu lékaře. Po několika měsících, kdy jste se rizikovým potravinám vyhýbali, je zkuste znovu zařadit do stravy. Některé rizikové potraviny můžete konzumovat s přiměřeným odstupem času bez toho, aby vyvolaly alergickou reakci.

Riziko přecitlivělosti snížíte,

pokud se vyhnete rafinovaným a průmyslově upravovaným potravinám. Často nám ubližují
právě tyto chemické složky, nikoli samotná potravina. Zvyšte také přísun esenciálním mastných kyselin a potravin bohatých na vitamíny A a C.

Někteří alergici mají nedostatek žaludeční kyseliny,

což vede k nedostatečnému vstřebávání jistých živin, například vápníku a železa. Pokud je to váš případ, nekombinujte bílkoviny se sacharidy. Pokud jste se déle stravovali nevhodně, může vám chybět železo, hořčík, zinek a vitaminy skupiny B. Proto se musíte zásobit jídly, které tyto složky obsahují. Vhodné je také omezení alkoholu. Potraviny bohaté na vitamin B 6 mohou snížit riziko astmatu a potraviny obsahující selen často potlačí ekzém. Proti migréně pomáhá vitamín B6, C a E, česnek a zázvor, olejnaté ryby a čaj z levandule. Na astma je také dobrý čaj z mateřídoušky a heřmánku.

Život s alergií rozhodně není příjemný

ale pokud se budete držet rozumných zásad, tak je možné, že alergické příznaky se nedostaví i celé roky.

Autor: Lenka Kostková