skutečně vypadáte zdraví. Možná máte trochu podváhu, ale nejste anemičtí a nemáte horečku. Nikdo s vámi nesoucítí, protože vypadáte zdravě. Dnes jsou již mnozí specialisté přesvědčeni, že příznaky této poruchy jsou důsledkem velmi intenzivních a častých kontrakcí střevních svalů, a že výsledné bolesti jsou odrazem poruchy motorické funkce, která nemá nic společného s úzkostí, depresí či neurózou. Emocionální problémy těchto pacientů vyplývají pouze z jejich nízké kvality jejich života. Rozhodně si však tuto nemoc nediagnostikujte sami, protože existuje mnoho střevních a břišních onemocnění. Tyto všechny je třeba nejprve vyloučit, dokud se stanoví konečná diagnóza podrážděného střeva.
Léčba sestává z léků na úlevu bolesti a utišení střeva a diety. Nejprve je třeba začít dietou. Lékaři radí vyhýbat se mléku a mléčným výrobkům. Protože mnozí lidé mají jistý stupeň deficitu laktázy. Potraviny produkující plyny, jako fazole, květák, růžičková kapusta, cibule a zelí příznaky ještě zhoršují. Maso, ryby, drůbež, hlávkový salát, popcorn, ořechy, dokonce i bramborové lupínky obvykle nezpůsobují nadýmání břicha, ale účinky potravy jsou nepředvídatelné. Dietní klíč na ulevení příznaků podrážděného střeva spočívá v konzumaci hodně vlákniny, z níž je stolice objemná a vodnatá, takže se vylučuje snadněji a rychleji. Zvýšení množství vlákniny ve stravě má za následek méně tlačení na stolici a tím se ve střevě nevytvoří tlak. Jezte tedy pomalu, žvýkejte jídlo, nepijte při něm tekutinu. Tak byste hltali vzduch a zvyšovali tím plynatost. Strava s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuků zlepšuje symptomy této poruchy.
- mrkve, pomerančů a jablek, obsahujících pektin, čili rozpustnou vlákninu. Pomáhá to zejména tehdy, pokud vaším hlavním problémem není zácpa, ale průjem. Na rozdíl od nerozpustné vlákniny pektin nemá za následek objemnou stolici, která by tlačila na již tak zatížené střevo.
Taková strava totiž zvyšuje plynatost a nadýmání, důsledkem jsou nekontrolovatelné větry. Pravděpodobnost těchto příznaků se snižuje, když začínáte malými množstvími vlákniny a porce zvyšujete postupně.
Také se vyvarujte " držení " stolice, když cítíte potřebu. Třeba jít hned, jak ucítíte signál. Pravidelná stolice a pravidelná strava jsou velmi důležité. Je nutné přidat do stravy hrubozrnné produkty. Den je dobré začít cereáliemi nebo horkou ovesnou kaší. Pořiďte si otruby a třikrát denně si přidejte dvě kávové lžičky do ovocné šťávy, cereálií nebo polévky. Když si váš trávicí systém zvykne, můžete postupně, v průběhu několika týdnů, množství zdvojnásobit.
má to za následek zejména špatnou psychiku, ale také z toho mohou vyvstat další zdravotní problémy.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.