Jsou lidé, kteří trpí oslabením střevní bariéry, což vede k imunitní reakci po konzumaci potravin, které obsahují lepkový protein - obvykle jde o pšenici, žito nebo ječmen. Mezi příznaky patří nadýmání, bolesti břicha a průjem, ale také únava, bolest hlavy, úzkost a problémy s pamětí či s myšlením. Nejde však o celiakii, což je genetická porucha, při které imunitní buňky po vystavení lepku útočí na sliznici tenkého střeva. Tito pacienti nemají ani alergii na pšenici, která se obvykle projeví alergickou reakcí jako kopřivka, svědění očí nebo potíže s dýcháním, ale nezpůsobí žádné dlouhodobé poškození tenkého střeva.
Až dosud lékařům nebylo známo, jak pomoci těmto lidem a nerozuměli, co způsobuje jejich bolest. Mohlo dokonce dojít k obvinění, že si tento stav jen namlouvají. Odhaduje se, že takovou "neceliatickou" citlivostí na pšenici trpí od 0,5 do 6 procent celkové populace. Zároveň je však třeba dodat, že snahu o přesnější odhady brzdí nedostatek diagnostických nástrojů. Analýza 80 pacientů ukázala, že se u nich spouští imunitní reakce na lepek. Vědci však nezaznamenali autoimunitní reakci. Nenacházely se u nich T-buňky - specifická forma bílých krvinek - útočící na živé buňky v těle, jako je to při celiakii. Akutní a systémovou imunitní aktivaci však provázely známky buněčného poškození střev, protože mikroby a částice potravin prosakovaly přes oslabenou střevní bariéru do krevního oběhu. Tato střevní bariéra je pro naše zdraví velmi důležitá. Zabraňuje tomu, aby se bakterie a molekuly potravy nedostaly ze střev do zbytku těla, a nevyvolaly tak imunitní reakci, která způsobuje toto onemocnění. Toto prosakování se při celiakii neodehrává, bez ohledu na škody, které tato choroba střevům způsobuje.
Na základě protilátek a biomarkerů, nalezených během tvorby nové studie, bude pravděpodobně v budoucnu vyvinut krevní test, který pomůže onemocnění diagnostikovat. Kromě toho mohou lékaři fyzicky rozlišit neceliatickou citlivost na pšenici a celiakii podle toho, která část střeva je poškozena. Zatímco celiakie typicky poškozuje horní část tenkého střeva, markery u neceliatické citlivosti na pšenici ukazují poškození dlouhé střední části tenkého střeva. Doposud takové biomarkery neměly gastroenterologové k dispozici.
V budoucích studiích vědci plánují prozkoumat, co je za spuštěním střevního oslabení, a přijít s více kompletní revizí imunitní reakce, ke které dochází při této citlivosti na pšenici.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.