Hubnutí léčí i zvýšený "špatný" cholesterol

Datum článku: 10. 6. 2013

Zhubnout je nejlepším lékem. Je to paradox, ale kdo chce zhubnout, musí jíst. Ne cokoli, ale PRAVIDELNĚ. Stresová obezita, která je stále častější příčinou hromadění nadbytečných kilogramů, totiž mimo jiné souvisí s předpoledním hladověním a příjmem většiny energie v druhé polovině dne. V Čechách je nás takových, co s sebou nosíme přebytečné tukové závaží spousta.

Hubnutí léčí i zvýšený "špatný" cholesterol

Obezita je doslova epidemií dneška

Důvod je prostý: Náš život je nepochybně mnohem pohodlnější než před tisíci let, kdy musel člověk doslova bojovat o každý hlt. Dnes máme nadbytek potravy a chronický nedostatek pohybu. Jenže náš úsporný genotyp se od toho období velmi nezměnil. Stále má sklony uskladňovat si energii na horší časy do zásoby.

Schopnost, která nám kdysi zaručovala přežití, nám dnes zkracuje život

Přehnané? Vůbec ne. Je nesporné, že obezita vede k různým chorobám, které člověku ubírají z roků, které by měl přežít. Obezita, zejména ta v oblasti břicha, čili typu jablko, nejenže souvisí s výskytem cukrovky 2. typu a vysokého krevního tlaku, ale i s nárůstem výskytu rakoviny, a to eviduje málo lidí. Vždyť si jen uvědomme toto: 61% obézních má cukrovku, 17% vysoký krevní tlak, 30% žlučové kameny a tak by se dalo pokračovat. Se snížením hmotnosti o 5-10% klesá riziko rozvoje cukrovky až o 44% a riziko vzniku a rozvoje nádorů o35%! A to jsou výsledky velkých studií, které se ve světě dělaly na obrovském souboru 15 tisíc pacientů během 12 let!

Odborníci se shodují v tom, že zhubnout je lepší lék než ty nejkvalitnější medikamenty

na cholesterol, cukrovku či vysoký krevní tlak. Drastické diety-efekt jen dočasný Když mluvíme o tom, jak snadno přicházíme k nadváze, mnozí pacienti se s oblibou vymlouvají na genetiku. Lékaři odhadují, že poměr vlivu dědičnosti a našich vlastních zásluh je 50:50. Dobře, připusťme, že sklon k nadváze je bezpochyby dědičný.

Obezita u obou rodičů je spojena s 80 % rizikem jejího vzniku u dětí,

a pokud jí trpí jen jeden rodič, riziko je nižší  40-50%. Nejde však ani tak o nějaký "gen obezity", ale především o rodinné zvyky týkající se přípravy jídla, jeho příjmu z hlediska jeho množství či struktury potravin, vztah k pohybu. Dědí se tedy zejména "naučené" stravovací návyky rodičů, (ne) láska ke sportu. Přebytečné kilogramy potřebujeme řešit změnou stravy, pohybové aktivity a psychického přístupu-ne VYMLOUVAT se na geny. Jinými slovy: dědičný vliv neznamená, že je nám souzeno, abychom byli tlustí. Bez ohledu na baculatost v rodině, o naší hmotnosti nakonec rozhodne to, jakou výživu a fyzickou aktivitu si vybereme! Drastické diety při hubnutí nefungují. Vlastně-fungují vždy jen dočasně. Uvědomme si, co udělá naše tělo při radikálních zásazích jako nevyvážená strava nebo hladovění. Vyhlásí mimořádný stav, přejde na úsporný režim. Látková přeměna se zpomalí a organismus začne ukládat v podobě tukových zásob i to, co by za normálních okolností neuložil. Když se dieta či hladovka skončí, následuje velkolepý návrat k původní nadváze.

Devět z desíti lidí, co drží nepřiměřeně přísné diety,

přibere v průběhu pěti let zpět všechny shozené kilogramy. Při hubnutí a opětovném přibývání, čili známém jojo-efektu, programujeme své tělo přesně na to, čemu se chceme vyhnout-aby ukládalo tuk. Při hubnutí potřebujeme, naopak, svůj bazální metabolismus, tedy množství energie, které naše tělo spálí v klidu, zrychlit ne zpomalit. A tomu pomáhá rozložení jídla na více malých dávek plus pohyb.

Analýza složení těla

Nadváhu či obezitu definujeme na základě tzv. indexu tělesné hmotnosti, který má anglickou zkratku BMI (Body Mass Index). Vypočítá se tak, že svou hmotnost v kilogramech vydělíme druhou mocninou své výšky v metrech. Hodnota do 25 je v normě. Pro 80 procent pacientů jde při tomto výpočtu o důvěryhodný údaj, o který se při určování stupně obezity dá opřít. Pokud bychom však podle tohoto indexu hodnotili kulturisty, každý z nich by byl obézní, přestože nemají v těle zvýšené množství tuku. A obezita se definuje, jako zvýšené množství tuku v organizmu V certifikovaných centrech pro léčbu obezity proto sledují přesnější údaje o tukových zásobách pacienta, jak je jen jednoduché změření obvodu pasu a výpočet BMI. Mají přístroje, které s pomocí osmi elektrod na různých částech těla za 90 sekund změří složení těla (hmotnost tukové tkáně, vody, váhu svalů, kostí) a udělají výpočet úrovně bazálního metabolismu. Fungují na principu bioodporu-tělem prochází malé množství elektrického proudu a jinak ho vede voda, svaly a jinak tuk.

Normy jsou rozdílné pro muže a pro ženy,

protože u žen tvoří tuk přirozeně vyšší procento ztělesňuje hmotnosti. V těle muže už 25% tuku znamená nadváhu, u ženy je to ještě v normě.Na principu bioodporu fungují i ruční tukoměry, které uchopíte do obou rukou, či ty, které postavíte jako na váhu. Jenže ty první vám změří pouze horní část těla a ty druhé zase jen spodní, takže výsledek může být dost zavádějící.  Pokud by si tedy ručním tukoměrem změřila tuk žena, která má silné především boky a stehna, čili typickou ženskou obezitu ve tvaru hrušky, může jí vyjít poměrně optimistický výsledek. Výsledky o poměru svalů a tuku v organizmu získané na špičkovém analyzátoru v ambulanci nám mohou ukázat i to, o čemž jsme už mluvili- že BMI může být občas zavádějící.

Test nesnášenlivosti potravin

Jednou z novinek v oblasti obezitologa je tzv. test intolerance potravin, tzv. Alca-test, i když ještě nepatří ke standardní léčbě obezity. Jde otestování reakce organismu na 250 položek, z toho 150 potravin. Dělá se z krve. To, na co test zjistí alergickou reakci, se doporučuje vynechat z jídelního lístku. Zároveň pacient dostane seznam doporučených potravin, které jsou pro něj vhodné. Dostane vypracován dietní plán, který mu pomůže sestavit si pestrý jídelníček.  Nečekaný pozitivní vedlejší účinek se však ukázal, že pacienti, kteří dodržovali rotační dietní plán, zhubli. Konzumace pro tělo nevhodných potravin totiž může být základem pro chronické zdravotní potíže včetně vzniku obezity.

Obezita je diagnóza a s nemocí lze jít do ambulance lékaře

V Čechách je hustá síť obezitologických ambulancí, poraden, které vedou endokrinologové, internisté, gastroenterologové, kardiologové či praktičtí lékaři. Jsou školeni v programu snižování tělesné hmotnosti, jehož čtyři základní pilíře spočívají ve výživě, fyzické aktivitě, změně životního stylu a podle individuální potřeby i v léčbě léky. Farmakoterapie neboli léčba léky, je indikována jako součást léčby obezity u všech pacientů s BMI nad 30, případně nad 27, pokud mají přidružené nejméně dva rizikové faktory obezity, např. vysoký krevní tlak. Léky jsou při hubnutí jen "berličky", bez snížení energetického příjmu a zvýšení výdeje energie pohybem to nepůjde.

Zákon zachování energie se bohužel oklamat nedá

Výpočet indexu tělesné hmotnosti (BMI)
BMI = váha (v kg) / výška (v m) 2
Příklad: pacient s výškou 1,70 m a váhou 100 kg = 100/1, 7 × 1,7 = 34,6 = obezita
Výsledky BMI
18,5 - 24,9 hmotnost je v zdravém rozmezí
25 - 29,9 nadváha, zvýšené zdravotní riziko
30 - 39,9 obezita, vysoké zdravotní riziko
40 a víc těžká obezita spojena se závažnými zdravotními problémy

Příklady změn v životním stylu

• Zapisujte si (alespoň zpočátku) svůj jídelníček včetně místa a okolností konzumace jídla.
• Jezte vsedě, pomalu, uvědomte si každý hlt, který si dáváte.
• Během jídla neprovádějte jiné činnosti (čtení, sledování tv), věnujte se konverzaci, během níž
jídlo na dvě tři minuty přerušujte.
• Mezi dvěma kousky položte příbor na talíř, jídlo konzumujte z menších talířů.
• Po dojedení nezůstávejte sedět u stolu a ihned odložte nedojedené zbytky do ledničky, resp. tam, kde je nebudete vidět.
• Snídejte! Jezte 5-6 krát denně.
• Nakupujte podle seznamu a nikdy ne hladoví! Zásobte se zdravými potravinami.
• Odměňujte se za dosažené úspěchy.
• Rizikové události (svátky, oslavy, recepce) plánujte.
• Přijímejte dostatek tekutin: 2 – 3 litry denně (hlad je převlečená žízeň!).
• Věnujte se alespoň 3krát do týdne na 20 – 30 minut pohybu, při kterém se zpotíte, zároveň
však půjde o tempo, při kterém dokážete plynule mluvit (tzv. aerobní aktivita). Při dlouhodobém "jen dietováním "ztrácíte 75 % tuku, ale i 25 % svalové hmoty, pokud přidáte cvičení, přijdete o 95% tuku a 5% svalové hmoty!

Medicínské metody hubnutí (může je indikovat jen obezitolog)

Bandáž žaludku - tento způsob hubnutí je určen pro chorobně obézní pacienty, kteří již vyzkoušeli všechny metody jak zhubnout. Žaludek se při něm obepne páskou, která se nazývá také "Švédská manžeta", čímž se v jeho horní části vytvoří vak s objemem 50 ml (někdy i méně). Žaludek tak nabude tvar asymetrických přesýpacích hodin, horní část je funkční, dolní, ta větší, jakoby "spala". Pacient má tedy již po minimální porci jídla pocit sytosti. Bandáž žaludku se dnes provádí laparoskopicky. Průměr bandáže je možné měnit i po operaci (zúžit ji nebo rozšířit podle potřeb pacienta). Bandáž se nevyndává, zůstává v žaludku natrvalo s výjimkou případných komplikací.
Žaludeční balón - i  tento způsob hubnutí je určen pacientům s BMI více než 30, mladším 60 let, kteří mají v pořádku interní předoperační vyšetření. Jde o jemný silikonový balón, který se do žaludku zavádí endoskopicky (přes ústa s pomocí sondy). Následně se naplní fyziologickým roztokem, což způsobí, že pacient má pocit sytosti. Po půl roce se balón vyndá. 

Hotové dietní programy

Easy Diet-dietní program vypracovaný profesionály, který obsahuje 5 zdravých, vyvážených jídel na každý ze 6 dní v týdnu. Každé tepelně upravené a hluboce zmrazené jídlo je označeno nálepkou, před konzumací ho stačí ohřát.
Diet Plus - vytvořené ve spolupráci s odborníky na výživu, nízkokalorická nutričně vyvážená hotová jídla s nízkým glykemickým indexem, jsou sterilizovaná, lze je skladovat  běžně při pokojové teplotě. Dvě řady - Pro Line (redukce hmotnosti) a Slim Line (mírná redukce a udržení hmotnosti) lze nakoupit online nebo v lékárnách a fitness centrech.
 

Autor: Lenka Kostková