V kuchyni se vyskytuje několikanásobně více bakterií než v jiných částech domácností. Souvisí to s používáním potravin a s jejich zbytky, které častokrát na kuchyňské lince necháváme ležet. Pro zachování hygieny v kuchyni je třeba plochy kuchyňské linky (a to nejen pracovní desku) pravidelně čistit. Stává se, že rozlijete mléko, vykypí vám mléko, vypění právě otevíraná láhev s nějakým sladkým syceným nápojem. I když se vám to nezdá, částečky potravin se rozšiřují po všech plochách kuchyně. Pravidelně proto čistěte nejen pracovní desku, ale i vertikální plochy, jakými jsou například dvířka nebo i podlaha. Nejlépe papírovými nebo jednorázovými utěrkami.
Snad nejdůležitější je, jaké pomůcky používáte na čištění kuchyně. Utěrky, kterými otíráte plochy kuchyňské linky by měly být používány pouze pro tento účel a pravidelně vyměňovány. Vyvarujte se "odkládání" mokrých hadrů v umyvadle. To se totiž stává ideálním místem pro šíření choroboplodných zárodků. A když si představíte, že takovou utěrkou pak máte otřít plochu kuchyňské linky, nedivte se, že vám po těle začne naskakovat husí kůži. Používat na mytí nádobí houbu není zrovna hygienické. Obsahuje totiž obrovské množství pórů, ve kterých se zachycují zbytky jídla z nádobí a ty ne vždy z houby dostanete ven. Pokud ji navíc necháte pohozenou mokrou jen tak v umyvadle, hygiena je to poslední, co ve své kuchyni najdete.
Ideálním řešením hygienického mytí nádobí je myčka nádobí. Kromě toho, že je hygieničtější, šetří vodu, čas a námahu. A navíc se vyhnete neestetickému nádobí ve dřezu.
V případě, že nechcete zrovna investovat do myčky, máme jiné řešení. Hygieničtější než používat houbičky jsou určitě kartáčky na nádobí. Dají se lépe vyčistit od zbytků jídla, lépe schnou a nezůstávají mokré ani vlhké.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.