narůstající zmatenost, ztráta paměti, apatie a v počátečním stádiu obvykle hluboká deprese. Počáteční příznaky výpadky duševních schopností - především krátkodobé paměti - mohou nepředvídatelným způsobem zhoršit do takové míry, že postižený není schopen se o sebe postarat. Někteří pacienti nepoznávají známé prostředí a tváře, nepamatují si události z nedávné minulosti, ale dokážou si vybavit zážitky staré několik desítek let.
(obvykle je to partner stejného věku nebo synové a dcery), je průběh tohoto onemocnění obzvláště krutý a frustrující, protože se jim velmi blízký člověk někam vytrácí, a oni nemohou dělat nic jiného, jen se pokusit zpříjemnit mu život a dohlédnout, aby se správně stravoval. Jelikož pacienti nemají chuť k jídlu a neumí se o sebe postarat, je zde riziko, že nepřijmou dostatečné množství živin. Ukázalo se, že když pacientům podávali vitaminy B 12, C, D a E, betakaroten a kyselinu listovou, jejich stav se zlepšil. Rovněž bylo zjištěno, že lidé postižení touto nemocí trpí nedostatkem zinku a selenu.
Q 10, který velmi dobře ovlivňuje zdravotní stav starších lidí. Doporučuje se proto zařadit do jídelníčku potraviny, které tuto látku obsahují, jsou to hlavně vnitřnosti, špenát, vojtěška a brambory či sója. Nezapomínejte, že v pokročilém stádiu onemocnění má postižený problémy udržet příbor. Usilujte mu proto upravit stravu tak, aby se při jídle nemusel velmi namáhat.
zatím nejsou zcela známy. Někteří američtí vědci si však myslí, že dědičnost hraje jen malou roli. Již více než deset let poukazují vědci v různých souvislostech na škodlivost hliníku, nejčastěji v souvislosti s demencí. I když se tato teorie zatím nepotvrdila, v poškozených oblastech mozkové tkáně lidí, kteří na Alzheimerovu chorobu zemřeli, se podařilo vystopovat hliník, z toho lze usuzovat, že tento prvek má vliv na vývoj onemocnění. Proto doporučujeme vyhýbat se takovým jídlům a takovému způsobu úpravy, které vedou ke zvýšenému příjmu hliníku. Kyselé potraviny, jako rebarboru, povidla nebo rajčata nevařte v hliníkových hrncích, protože vysoká hladina kyselin usnadňuje pronikání hliníku do jídla. Naopak, křemík ve formě kyseliny křemičité brání pronikání hliníku do organismu. Bohatým zdrojem křemíku jsou mořské řasy, zelí, salát, cibule, tmavozelená listová zelenina a mléko. Křemík se vytváří i při vaření piva z ječmene, proto se doporučuje z času na čas vypít pivo. Pití většího množství alkoholu se je však třeba vyhnout.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.