Někdy ani nemusí být závadné, stačí, když má voda jinou skladbu složení a už je to tady. Také stres dělá své, zejména při zácpě. S tou se asi setká velmi mnoho turistů. Tato krátkodobá zácpa není však až tak nepříjemná a dá se poměrně dobře snést. Pomoci by měla i úprava stravy, zejména větší porce ovoce a zeleniny. Ale mohou nastat i jiné problémy.
Příčinou pálení za hrudní kostí je tzv. reflux, tedy návrat natráveného jídla ze žaludku zpět do jícnu, až máte pocit, že vám jícen hoří. Zhoršuje se to po konzumaci kořeněných jídel, kávy, perlivých nápojů, čerstvého pečiva a při ležení. Proto berte s sebou na dovolenou antacida nebo si dejte předepsat léky
Střevní nákaza je velmi nepříjemný dovolenkový společník. Vyhýbejte se jídlům, která by mohla být nedostatečně tepelně upravená (grilované maso), lahůdkářských a cukrářským výrobkům, které nemusí být správně skladovány, neumytému ovoci a zelenině. Pokud se vám to nepodaří a dostanete průjem, pozor na dehydrataci. Snažte se pít co nejvíce tekutin (minerální vody, neslazený čaj ). Rovněž je třeba nasadit dietu v podobě sucharů, staršího pečiva, případně nemastných polévek, banánů, rýže.
Je u nás nejčastější střevní infekcí. Kromě křečí v břiše a průjmu se projevuje horečkou, mohou ji doprovázet silné bolesti hlavy, svalů a kloubů. Zdrojem nákazy bývají kontaminované potraviny, zejména drůbež, kravské mléko a voda. Nejčastější jídla, která ji způsobují, jsou různé hamburgery a gyros nebo grilovaná kuřata.
Je to velmi nepříjemná infekce, jejím příznakem je nevolnost, bolesti hlavy, horečka, opakované zvracení a průjmy. Často dochází k silnému odvodnění organismu. Nejčastějším zdrojem nákazy jsou syrová nebo polosyrová vejce a výrobky z nich - cukrářské, lahůdkářské, zmrzlina, maso, masné výrobky.
Při tomto onemocnění je nutná hospitalizace. Typické jsou pro něj horečky, křečovité bolesti břicha a průjem s příměsí hlenu a krve. Je to typická nemoc špinavých rukou. Zdrojem infekce bývá nemocný člověk. Lehčí formy se často vyskytují ve formě epidemie, zejména ve školních a závodních jídelnách a různých táborech.
Toto onemocnění není velmi běžné, ale může mít vážný průběh. Může zasáhnout uzliny, vnitřní orgány nebo mozek. Začátek těžkých forem bývá náhlý, s horečkou, intenzivní bolestí hlavy, slabostí, zvracením, někdy s žaludečními obtížemi a průjmem. Listerióza vzniká především po konzumaci nepasterizovaného mléka, mléčných výrobků a sýrů, kontaminované zeleniny a lahůdek, tepelně nezpracovaného masa.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.