která je vyvolána imunitním systémem organismu. Jiný typ nepříznivých reakcí na potraviny vyvolávají poruchy metabolizmu. Tento typ se označuje jako intolerance a zahrnuje reakce na alimentární otravy potravinami nebo nedostatek některých enzymů, což zabraňuje správnému trávení určitých složek potraviny, například laktózy (mléčného cukru).
• Styk s potravinovým alergenem (látkou, která vyvolává reakci, obyčejně bílkovinou).
• Zvýšená hladina imunoglobulinu E (IgE je protilátka imunitního systému, která reaguje s alergenem).
• Přítomnost tkáňových buněk a bazofylů (krevních buněk), které ve styku s protilátkami IgE uvolňují histamin nebo jiné látky vyvolávající alergické příznaky.
začne vylučovat protilátky k zabránění jejich proniknutí do organismu. Zároveň se objeví fyzické příznaky, jako jsou otoky rtů, žaludeční křeče, zvracení a průjmy, vyrážky nebo ekzémy, výtok z nosu a dýchací problémy. Mnohem vážnější, avšak ojedinělou reakcí je anafylaktický šok, který ohrožuje život a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
ale mohou být vyvolány jakoukoliv potravinou. Nejkritičtější alergenem jsou: arašídy. Významné alergeny jsou: obiloviny obsahující gluten (oves, pšenice, ječmen, žito), korýši s výjimkou měkkýšů, vejce, ryby, sója, mléčné bílkoviny, ořechy (mandle, lískové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, piniové oříšky, para ořechy, oříšky kešu) a sezamová semena. Málo významné alergeny: pohanka, celer, peckovité ovoce (meruňky, třešně, broskve, švestky).
Pokud se na základě zdravotních problémů předpokládá, že určitá potravina vyvolává alergii, je nejlépe vyřadit ji z jídelníčku a celou záležitost konzultovat s lékařem, který posoudí příznaky a rozhodne, zda mohou být způsobeny právě konkrétní podezřelou potravinou. V kladném případě je nezbytné posouzení odborného lékaře - alergologa.
Aplikace podezřelé potraviny na kůži a dvojité testy (přijímání testované potraviny nebo placeba ve formě kapslí, kdy pacient neví, co která kapsle obsahuje).
potenciálním původcem alergických reakcí u některých osob. Hlavní potravinářské plodiny obsahují velké množství různých bílkovin, avšak velmi málo z nich má alergické vlastnosti. Bílkoviny arašídů, kravského mléka, vajec, pšenice, sóji, ořechů, ryb a korýšů jsou původci 90%
všech potravinových alergií v Evropě.
V současném období neexistuje způsob trvalého vyléčení alergie na určitou potravinu. Jediným účinným postupem je dieta, při které se z jídelníčku vynechají potraviny, které alergii vyvolávají. Je však třeba zohlednit, že vyloučení určitých potravin může ovlivnit i příjem důležitých živin, což je mimořádně důležité u dětí.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.