Alergie na potraviny aneb každá potravina může být alegenem

Datum článku: 20. 9. 2013

 Alergie je abnormální reakce organismu vyvolaná přítomností jedné nebo více látek, které u většiny lidí nejsou příčinou žádných symptomů.

Alergie na potraviny aneb každá potravina může být alegenem

Potravinová alergie je nepříznivá reakce na potravinu nebo její složku,

která je vyvolána imunitním systémem organismu. Jiný typ nepříznivých reakcí na potraviny vyvolávají poruchy metabolizmu. Tento typ se označuje jako intolerance a zahrnuje reakce na alimentární otravy potravinami nebo nedostatek některých enzymů, což zabraňuje správnému trávení určitých složek potraviny, například laktózy (mléčného cukru).

Skutečná alergická reakce může být vyvolána třemi primárními příčinami

• Styk s potravinovým alergenem (látkou, která vyvolává reakci, obyčejně bílkovinou).
• Zvýšená hladina imunoglobulinu E (IgE je protilátka imunitního systému, která reaguje s alergenem).
•  Přítomnost tkáňových buněk a bazofylů (krevních buněk), které ve styku s protilátkami IgE uvolňují histamin nebo jiné látky vyvolávající alergické příznaky.

Pokud imunitní systém organizmu rozezná přítomnost alergenu v potravině,

začne vylučovat protilátky k zabránění jejich proniknutí do organismu. Zároveň se objeví fyzické příznaky, jako jsou otoky rtů, žaludeční křeče, zvracení a průjmy, vyrážky nebo ekzémy, výtok z nosu a dýchací problémy. Mnohem vážnější, avšak ojedinělou reakcí je anafylaktický šok, který ohrožuje život a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Alergické reakce na potraviny se vyskytují vzácně,

ale mohou být vyvolány jakoukoliv potravinou.  Nejkritičtější  alergenem jsou: arašídy. Významné alergeny jsou: obiloviny obsahující gluten (oves, pšenice, ječmen, žito), korýši s výjimkou měkkýšů, vejce, ryby, sója, mléčné bílkoviny, ořechy (mandle, lískové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, piniové oříšky, para ořechy, oříšky kešu) a sezamová semena. Málo významné alergeny: pohanka, celer, peckovité ovoce (meruňky, třešně, broskve, švestky).

Co dělat v případě podezření na potravinovou alergii?

Pokud se na základě zdravotních problémů předpokládá, že určitá potravina vyvolává alergii, je nejlépe vyřadit ji z jídelníčku a celou záležitost konzultovat s lékařem, který posoudí příznaky a rozhodne, zda mohou být způsobeny právě konkrétní podezřelou potravinou. V kladném případě je nezbytné posouzení odborného lékaře - alergologa.

Spolehlivou diagnózou alergie vyvolanou potravinou je kombinace kožních testů

Aplikace podezřelé potraviny na kůži a dvojité testy (přijímání testované potraviny nebo placeba ve formě kapslí, kdy pacient neví, co která kapsle obsahuje).

Ve skutečnosti každá potravina obsahující bílkoviny může být

potenciálním původcem alergických reakcí u některých osob. Hlavní potravinářské plodiny obsahují velké množství různých bílkovin, avšak velmi málo z nich má alergické vlastnosti. Bílkoviny arašídů, kravského mléka, vajec, pšenice, sóji, ořechů, ryb a korýšů jsou původci 90%
všech potravinových alergií v Evropě.

Život s potravinovou alergií

V současném období neexistuje způsob trvalého vyléčení alergie na určitou potravinu. Jediným účinným postupem je dieta, při které se z jídelníčku vynechají potraviny, které alergii vyvolávají. Je však třeba zohlednit, že vyloučení určitých potravin může ovlivnit i příjem důležitých živin, což je mimořádně důležité u dětí.

Autor: Martina Dvořáková