Například 50 procent alergiků, kteří reagují na pyl břízy, je současně citlivých na jablka. Podobně polovina pacientů citlivých na pyl pelyňku se musí vyvarovat konzumaci kořenové zeleniny. Na vyvolání alergické reakce není nutná konzumace samotné potraviny, stačí vdechnutí či dotyk, například při loupání, krájení či strouhání. Obzvlášť nebezpečná je situace, kdy se alergik dotkne očí po manipulaci s potravinou, která u něho může vyvolat zkříženou alergii. Většinou dochází k okamžité reakci organismu - zarudnutí očí, jejich svědění až řezání a je třeba ihned užít antihistaminika.
kdy se reakce organismu může skončit v případě neposkytnutí první pomoci až úmrtím. Pacientům, kteří netolerují některý druh ořechů, se doporučuje vynechat ze svého jídelníčku všechny druhy. Je zde totiž o 40 procentní pravděpodobnost, že postupem času se vyvine alergie i na ostatní druhy.
že většina alergenů v ovoci, zelenině a ořeších je citlivá na teplo a lze je tedy zničit vařením, respektive tepelnou úpravou. Někteří pacienti ale reagují i na bílkoviny potravin, které se vařením nezničí.
jablka, hrušky, třešně, meruňky, broskve a kiwi.
především kořenová zelenina, nejčastěji celer, petržel, pastinák a mrkev, dále špenát a rajčata.
na baleních potravinářských výrobků. Označuje se přítomnost arašídů, ořechů, mléka, vajec, obilovin s obsahem lepku, sójových bobů, korýšů, ryb, celeru, hořčičného a sezamového semene. Zatímco v minulosti byla alergie spíše sezónní záležitostí, dnes se sezónnost vytrácí a onemocnění se postupně stává celoročním.
Nesprávná léčba alergie do značné míry ovlivňuje kvalitu života člověka a jeho sociální vazby. Proto je důležité nezanedbávat příznaky a vyhledat lékaře. Jen ten umí pacientovi nastavit správnou léčbu.
Pacientovi zde reálně hrozí zhoršení jeho stavu, ať už z důvodu nesprávné identifikace příznaků nebo v důsledku vyvolání alergické reakce na pomocnou látku volně prodejného generika, která se v originálním léku nenachází.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.