Alergie mohou být i "zkřížené"

Datum článku: 18. 6. 2013

Senná rýma dnes patří k nejrozšířenějším alergickým onemocněním, trpí jí 30 procent všech alergiků. V polovině případů jim potíže způsobují pyly trav. Ale ani alergie na ořechy či ovoce není v dnešní době už nic výjimečného, Spoustu alergiků zároveň trápí zkřížená alergie na potraviny. Ta vzniká, pokud jsou si alergeny v potravinách a v pylu podobné na více než 70 procent. Tehdy organismus alergika reaguje na zdánlivě zcela odlišnou látku stejně jako na kontakt s pylem, na který má prokázanou alergii.

Alergie mohou být i "zkřížené"

Zkříženou alergií mezi pylem a potravinou trpí v Evropě až polovina pylových alergiků

Například 50 procent alergiků, kteří reagují na pyl břízy, je současně citlivých na jablka. Podobně polovina pacientů citlivých na pyl pelyňku se musí vyvarovat konzumaci kořenové zeleniny. Na vyvolání alergické reakce není nutná konzumace samotné potraviny, stačí vdechnutí či dotyk, například při loupání, krájení či strouhání. Obzvlášť nebezpečná je situace, kdy se alergik dotkne očí po manipulaci s potravinou, která u něho může vyvolat zkříženou alergii. Většinou dochází k okamžité reakci organismu - zarudnutí očí, jejich svědění až řezání a je třeba ihned užít antihistaminika.

Velmi agresivní jsou alergie na ořechy, oříšky a různé semínka,

kdy se reakce organismu může skončit v případě neposkytnutí první pomoci až úmrtím. Pacientům, kteří netolerují některý druh ořechů, se doporučuje vynechat ze svého jídelníčku všechny druhy. Je zde totiž o 40 procentní pravděpodobnost, že postupem času se vyvine alergie i na ostatní druhy.

Dobrou zprávou pro alergiky je,

že většina alergenů v ovoci, zelenině a ořeších je citlivá na teplo a lze je tedy zničit vařením, respektive tepelnou úpravou. Někteří pacienti ale reagují i na bílkoviny potravin, které se vařením nezničí.

Mezi nejproblémovější ovoce patří

jablka, hrušky, třešně, meruňky, broskve a kiwi.

Ze zeleniny je to

především kořenová zelenina, nejčastěji celer, petržel, pastinák a mrkev, dále špenát a rajčata.

V roce 2005 zavedl Evropský parlament povinné označování přítomnosti nejdůležitějších potravinových alergenů

na baleních potravinářských výrobků. Označuje se přítomnost arašídů, ořechů, mléka, vajec, obilovin s obsahem lepku, sójových bobů, korýšů, ryb, celeru, hořčičného a sezamového semene. Zatímco v minulosti byla alergie spíše sezónní záležitostí, dnes se sezónnost vytrácí a onemocnění se postupně stává celoročním.

Se střídáním ročních období u alergika často dochází ke střídání různých druhů alergií

Nesprávná léčba alergie do značné míry ovlivňuje kvalitu života člověka a jeho sociální vazby. Proto je důležité nezanedbávat příznaky a vyhledat lékaře. Jen ten umí pacientovi nastavit správnou léčbu.

Rozhodně se nedoporučuje samoléčba volně prodejnými léky

Pacientovi zde reálně hrozí zhoršení jeho stavu, ať už z důvodu nesprávné identifikace příznaků nebo v důsledku vyvolání alergické reakce na pomocnou látku volně prodejného generika, která se v originálním léku nenachází.

Autor: Martina Dvořáková