Jedním z lékařů na klinice byl i dr. Esselstyn ml., Člověk s úctyhodným životopisem. Na olympijských hrách při veslování vyhrál zlatou medaili, jako vojenský chirurg ve Vietnamu získal Bronzovou hvězdu, po návratu úspěšně pracoval na Clevelandské klinice i jako vrchní zástupce všech zaměstnanců, člen správní rady, předseda pracovní skupiny pro rakovinu prsu a vedoucí oddělení pro chirurgii štítné žlázy a příštítných tělísek. Uveřejnil více než stovky vědeckých prací a byl zařazen mezi nejlepších lékařů v Americe. Dr. Esselstyn vždy hledal pravdu a měl odvahu postavit se lékařské komunitě. K ischemické chorobě srdeční napsal: "po jedenácti letech profesní dráhy chirurga jsem ztratil iluze o amerických léčebných postupech při léčbě rakoviny a srdeční choroby. V oblasti léčby rakoviny se toho za posledních sto let mnoho nezměnilo a prevencí se u rakoviny ani u srdeční choroby nikdo vážně nezabýval. Myslím si však, že epidemiologie těchto chorob je přinejmenším provokativní: tři čtvrtiny obyvatel této planety srdeční chorobou netrpí, co dávám do souvislosti s jejich stravou. " Esselstyn se rozhodl otestovat účinky přírodní stravy založené na rostlinných produktech, a to na lidech s ischemickou chorobou. Pomocí mizivého množství léků snižujících cholesterol spolu s rostlinnou stravou s minimálním obsahem cholesterolu dosáhl nejoslnivějších výsledků, jaké kdy byly při léčbě srdeční choroby zaznamenány.
V roce 1985 dr. Esselstyn zahájil studii, jejímž hlavním cílem bylo snížení koncentrace cholesterolu v krvi pacientů pod 150 mg / dl. Požádal všechny své pacienty, aby si vedli stravovací deník, kde by zaznamenali vše, co zkonzumovali. Během následujících pěti let se s nimi setkával každých 14 dní a diskutoval o průběhu studie, prováděl krevní testy, zaznamenával hodnoty naměřeného krevního tlaku a tělesnou hmotnost. Telefonoval jim a oznamoval výsledky, rozebíral s nimi jejich stravu. Pacienti se i několikrát ročně spolu setkávali. Strava, kterou pacienti spolu s doktorem a jeho ženou konzumovali, neobsahovala žádný nadbytečný tuk a téměř žádné živočišné produkty. Účastníci se měli vyhnout masu, rybám, olejem, drůbeži a mléčným výrobkům kromě odtučněného mléka a jogurtu, ale přibližně po pěti letech studie měli vynechat i mléko a jogurt.
Studii v prvních dvou letech opustilo pět pacientů, takže jejich zůstalo 18. Ti si během osmi let před začátkem studie prošli dohromady 49 srdečními příhodami (angina pectoris, infarkt myokardu, mrtvice, operace by-passu, angioplastika). Nebyla to zdravá srdce, ale motivovaní lidé. Těchto 18 lidí dosáhlo pozoruhodné úspěchy. Na začátku byla jejich průměrná koncentrace cholesterolu v krvi 246 mg / dl. V průběhu studie se koncentrace ustálila na 132 mg / dl, což bylo významně pod původně naplánovanými 150 mg / dl. Stejně dramaticky klesl i špatný LDL cholesterol. Nejvýznamnější o všem bylo množství srdečních příhod, které se od počátku studie vyskytly. V následujících 11 letech se mezi pacienty konzumujícími rostlinné produkty vyskytla jen jedna srdeční příhoda. Ta se týkala pacienta, který se od předepsané stravy na dva roky odklonil. Po této odchylce opět pocítil bolest na hrudi (angínu) a vrátil se k předepsané stravě. Problémy zmizely a více se neobjevily. U pacientů se nemoc zastavila a dokonce přišlo k její léčení. U 70% pacientů se opět pročistily a otevřely zablokované cévy. Jedenáct pacientů souhlasilo s koronarografií, při které se rentgenují určité srdeční tepny. Během prvních pěti let došlo u těchto 11 pacientů v průměru k 7% snížení velikosti tepenných uzávěrů. To může znít jako malý rozdíl, ale pokud se průchod tepny zvýší o 7%, tak se průtok krve zvýší o 30%! A takové zvýšení průtoku krve přes srdeční tepny znamená rozdíl mezi přítomností bolesti (angina) a mezi životem a smrtí. Autoři po 5 letech studie poznamenali: "Je to do této doby nejdelší studie výživy s minimálním obsahem tuků užívaných v kombinaci s léky snižujícími cholesterol. Námi zjištěné průměrně 7% snížení stenózy (zúžení) tepen je nejvyšší, jaké bylo kdy ve výzkumu zveřejněné. Jeden lékař si tuto studii zapamatoval, a když se u něj ve věku 44 let projevila srdeční choroba, která vyvrcholila infarktem myokardu, navštívil dr. Esselstyna a vyzkoušel jeho program. Po 32 měsících bez jakýchkoliv léků snižujících cholesterol vyléčil svou srdeční chorobu a snížil svůj špatný cholesterol na 89 mg / dl. Je možné, že by to byla náhoda?
Může rozumný člověk tato zjištění popírat? To se zdá nemožné. Pokud si na něco vzpomenete, ať je to poměr 49: 0 (49 koronárních příhod před zahájením konzumace přírodní stravy založené na rostlinných produktech a žádná příhoda po zahájení tohoto stravování). Dr.Esselstynovi se podařilo to, o co se marně pokoušela věda: porazit srdeční chorobu.
Dnes už máme dostatek informací, abychom se srdeční chorobou dokázali úspěšně bojovat. Víme, jak jí předcházet a jak ji léčit. Nemusíme otevírat hrudníky, abychom zlepšili krevní zásobení, nemusíme celý život užívat silné léky. Konzumací správné stravy můžeme naše srdce udržet zdravé. Lék na zdraví srdce je jednoznačný - změna stravy. A kromě stravy srdci a cévám neprospívá ani kouření a stres.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.