Zdravé kombinace bylinek, masa a koření

Datum článku: 7. 4. 2017

Některé potraviny jsou zdravé a chuťové výrazné samy o sobě. Jiné tvoří nerozlučné páry. Třeba takové klasické vepřové se zelím. Ale nebojte se ani jiných kombinací, které dokáží vykouzlit divy.

bylinky, maso, rozmarýn, zelený čaj

Ryba a brokolice

Tato nízkokalorická kombinace plná živin díky svému složení dokáže bojovat s rakovinou. Mnohé ryby, jako například losos nebo makrela, obsahují hodně selenu. V kombinaci s brokolicí, která je bohatým zdrojem sulforafanu, jsou tyto látky mnohonásobně účinnější, než když jejich konzumujete samostatně.

Červené víno a mandle

Antioxidant resveratrol ve víně a velká dávka vitaminu E v mandlích jsou skvělými pomocníky pro cévy a pro srdce.

Steak a rozmarýn

Rozmarýn významně přispívá k eliminaci karcinogenních látek, které vznikají při tepelné úpravě masa nad 160 stupňů. Tímto způsobem si tedy zajistíte mnohem zdravější pokrm. Na hovězí steak vyzkoušejte marinádu z rozmarýnu, olivového oleje, soli a citrónové šťávy.

Zelený čaj a citronem

Tato chutná kombinace, díky které se vám bude snadněji dodržovat pitný režim, je zároveň prevencí proti rakovině a pomáhá při hubnutí. Vitamin C obsažený v citrónu zajišťuje lepší vstřebávání zdraví prospěšných katechinů v zeleném čaji.

Vepřové maso a kyselé zelí

Kvašená zelenina pomáhá při trávení bílkovin obsažených v mase a také s nadýmáním, pálením žáhy či bolestmi břicha. Kyselé zelí zároveň podpoří tvorbu probiotických bakterií, které nabudí váš imunitní systém.

Kurkuma a pepř

Tato silná kombinace porazí záněty v těle, útočí na vysoký cholesterol a je prospěšná pro játra. Pepř zároveň tělu pomáhá vstřebat kurkumin, který vědci spojují s prevencí rakoviny, cukrovky a mnoha dalších civilizačních chorob.

Autor: Lenka Kostková