Zdravé grilování, to není jen způsob přípravy, ale také výběr správných ingrediencí!

Datum článku: 11. 7. 2018

Letní grilování a posezení s přáteli má své kouzlo. Jen někdy je nám potom těžko od žaludku. Nezpůsobuje to ale úprava potravin, nýbrž jejich sladba. Často zbytečně používáme kalorické dressingy a tučná masa. Jak se vyhnout výčitkám svědomí, způsobených nezdravými ingrediencemi, a jaká pravidla dodržovat, aby bylo grilování co nejzdravější?

grilování, maso, zelenina, ovoce, zdraví

Na ingrediencích záleží

Tatarskou omáčku můžeme bez obav nahradit nízkotučným jogurtem, ochuceným například bazalkou, pažitkou nebo petrželí. A co takhle připravit si zcela bezmajonézový domácí dresink? Například rajčatový si připravíme z rajčatové šťávy promíchané s citronovou šťávou, utřeným česnekem a ochucený solí a pepřem. Ocet s trochou cukru zase pozvedne chuť salátu a nepřidá téměř žádné kalorie. Podobně je to i se šťávami, které umíme použít nejen jako dresink, ale i jako marinádu. Vedle klasiky z citrónu můžeme použít limetku či pomeranč. Sůl v marinádě není vhodná, protože vlivem vysoké teploty se sůl s bílkovinami stává potenciálním zdrojem tzv. nitrosaminů, silných karcinogenů. Navíc u zeleniny působí sůl v marinádě dehydratačně, tedy tak, že z ní vytahuje vodu. Posolit si výborné jídlo umíme i na talíři. Pokud si však neumíme představit marinádu bez soli, zkráťme alespoň čas marinování, například zelenině postačí půl hodinka před grilováním.

Grilovaná zelenina

Na gril se nejvíce hodí paprika, rajčata, lilky, cuketa, žampiony, ale chutné je také grilované ovoce. Zeleninu před uložením na podložku a na gril nesolte a nekořeňte! Pustila by šťávu a následně by se velmi vysušila. Raději si připravte marinádu z oleje (nejlépe olivového nebo řepkového), česneku, bylinek a po ugrilování ji natřete. I když jde o velmi chutnou přílohu, v grilované zelenině či ovoci už žádné vitamíny nehledejte. Opečená paprika vám neuškodí, ale smiřte se s tím, že na úkor chuti přichází o výživovou hodnotu.

Zásady zdravého grilování

  • Zamezte přímému kontaktu masa s ohněm, zabraňte odkapávání šťávy a tuku z masa do ohně a jeho opětovnému styku s výpary.
  • Grilujte na speciálním obalu a používejte přitom grilovací pomůcky.
  • Nejvhodnější je lávový a elektrický gril.
  • Používejte vždy čerstvé suroviny. Jestliže bylo maso špatně uskladněno, je nedostatečně propečené nebo spálené, nekonzumujte ho. Totéž platí i při pečení chleba nebo brambor - ty grilujte zabalené v alobalu.
  • Maso konzumujte až v momentě, kdy jste si jisti jeho dostatečným propečením, teplota při grilování dosáhla 70 ° C a peklo se minimálně 10 minut.
  • Hotové maso podávejte hned po dopečení, protože během teplého večera se v něm mohou velmi rychle přemnožit bakterie!
  • Ugrilované maso nikdy neodkládejte na místo, kde předtím leželo syrové maso a při jeho krájení nepoužívejte náčiní, kterým jste ho porcovali v syrovém stavu, pokud jste ho ještě mezitím neumyli, mohli byste kontaminovat již tepelně upravené jídlo.
  • Grilujte raději libové druhy masa s minimálním obsahem tuku (kuřecí prsa), případně libovější maso ze zvěřiny, ryby či mořské plody, zeleninu nebo výrobky ze sóji.

Rada na závěr

Vždy se snažte držet pravidla: Málo masa a určitě libového, přiměřená porce přílohy a obrovská porce zeleniny.

Autor: Lenka Kostková