Hlavním problémem při zvýšeném špatném cholesterolu je neschopnost organismu metabolizovat tuky, nesprávná funkce jater nebo slinivky břišní. Cholesterol naše tělo vytváří neustále. Je důležitý pro fungování našeho těla. Tvoří se z něj hormony, vitamin D, je hlavním stavebním prvkem buněk a v neposlední řadě zabezpečuje správnou pankreatickou činnost. Pokud ho tělo nedokáže správně metabolizovat, nastává problém v podobě usazování a následného ucpávání cév. Nejhorší je, že člověk většinou ani neví, že trpí na jeho zvýšením, protože doprovodné příznaky jsou v začátcích minimální a snadno přehlédnutelné. Jeho nenápadné projevy se mohou na počátku projevit jako zimomřivost, občasné křeče, či krvácení z dásní, což má na svědomí jeho usazování se v cévách. Jejich zanedbání může vést k utvoření sraženin, což v případě ustavení se trombózy u srdce může znamenat infarkt, mrtvici, pokud se dostane do mozku.
Vysoký cholesterol je chorobou moderní doby. Zásluhy na něm si připisuje zejména nezdravému stravování, sedavému způsobu života, stresu, ale i kouření, obezitě, ale také vrozené predispozici, jako je genetika. Existuje kvantum léků, které mají schopnost snížit ho, ale nejlepší cesta jak s ním bojovat je přírodní formou. A to pomocí vhodných potravin a činností.
Navzdory zažitým předsudkům, existují potraviny plné tuků, které paradoxně pomáhají našemu organismu se zvýšeným cholesterolem bojovat a dokáží účinně a dlouhodobě snížit jeho hladinu. Jsou to jídla plná těch správných tuků, v podobě nenasycených mastných kyselin, jako jsou ryby, ořechy, arašídy, semínka, avokádo, panenské oleje lisované za studena, kokos, ale také vejce, která byla až dosud v nemilosti, protože se předpokládalo, že právě ony jsou příčinou vysoké hladiny cholesterolu, konkrétně žloutky. Tento předpoklad se však nepotvrdil a nejnověji se lékaři přiklánějí k jejich pozitivnímu vlivu na tělo, zejména díky lecitinu, který obsahují. Kromě potravin bohatých na zdravé tuky podporují jeho správnou hladinu i jídla bohatá na vlákninu, Jako jsou to obiloviny, luštěniny a samozřejmě ovoce či zelenina. Tou správnou volbou jsou potraviny z bílého masa, ale není třeba zapomínat ani na libové červené maso, ať už vepřové, hovězí, ale také zvěřinu.
Stejně jako existují bojovníci proti špatnému cholesterolu, jsou určité potraviny, které napomáhají k jeho zvyšování. Jedná se v první řadě o margaríny, skryté ztužené tuky v potravinách, tukové pečivo, rostlinné šlehačky, majonézy, tučné maso a masné výrobky, smažená jídla, slané ořechy, bramborové lupínky a podobně.
Přestože je naše srdce orgánem, který se prý nikdy neunaví, jsou úskalí se kterými mu musíme pomoct. Pomozme mu předcházet nebezpečím, která vyplývají z moderního způsobu života a udržujme ho co nejdéle v dobré kondici. Vždyť srdce máme jen jedno a všichni dobře víme, že s jeho posledním úderem končí náš život.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.