Účinné rady, které vedou ke snížení hladiny špatného cholesterolu

Datum článku: 18. 7. 2018

Vysoká hladina špatného cholesterolu bývá spojováná s nadváhou a obezitou, ale tímto novodobým problémem trpí i štíhlí lidé. Na vině je předvším nezdravá strava, stres a nedostatek pohybu.

cholesterol, zdraví, nemoci, zdravá strava, krev

Zvýšený špatný cholesterol je pro tělo problém

Hlavním problémem při zvýšeném špatném cholesterolu je neschopnost organismu metabolizovat tuky, nesprávná funkce jater nebo slinivky břišní. Cholesterol naše tělo vytváří neustále. Je důležitý pro fungování našeho těla. Tvoří se z něj hormony, vitamin D, je hlavním stavebním prvkem buněk a v neposlední řadě zabezpečuje správnou pankreatickou činnost. Pokud ho tělo nedokáže správně metabolizovat, nastává problém v podobě usazování a následného ucpávání cév. Nejhorší je, že člověk většinou ani neví, že trpí na jeho zvýšením, protože doprovodné příznaky jsou v začátcích minimální a snadno přehlédnutelné. Jeho nenápadné projevy se mohou na počátku projevit jako zimomřivost, občasné křeče, či krvácení z dásní, což má na svědomí jeho usazování se v cévách. Jejich zanedbání může vést k utvoření sraženin, což v případě ustavení se trombózy u srdce může znamenat infarkt, mrtvici, pokud se dostane do mozku.

Choroba moderní doby

Vysoký cholesterol je chorobou moderní doby. Zásluhy na něm si připisuje zejména nezdravému stravování, sedavému způsobu života, stresu, ale i  kouření, obezitě, ale také vrozené predispozici, jako je genetika. Existuje kvantum léků, které mají schopnost snížit ho, ale nejlepší cesta jak s ním bojovat je přírodní formou. A to pomocí vhodných potravin a činností.

Potraviny, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu

Navzdory zažitým předsudkům, existují potraviny plné tuků, které paradoxně pomáhají našemu organismu se zvýšeným cholesterolem bojovat a dokáží účinně a dlouhodobě snížit jeho hladinu. Jsou to jídla plná těch správných tuků, v podobě nenasycených mastných kyselin, jako jsou ryby, ořechy, arašídy, semínka, avokádo, panenské oleje lisované za studena, kokos, ale také vejce, která byla až dosud v nemilosti, protože se předpokládalo, že právě ony jsou příčinou vysoké hladiny cholesterolu, konkrétně žloutky. Tento předpoklad se však nepotvrdil a nejnověji se lékaři přiklánějí k jejich pozitivnímu vlivu na tělo, zejména díky lecitinu, který obsahují. Kromě potravin bohatých na zdravé tuky podporují jeho správnou hladinu i jídla bohatá na vlákninu, Jako jsou to obiloviny, luštěniny a samozřejmě ovoce či zelenina. Tou správnou volbou jsou potraviny z bílého masa, ale není třeba zapomínat ani na libové červené maso, ať už vepřové, hovězí, ale také zvěřinu.

Potraviny, které zvyšují hladinu cholesterolu

Stejně jako existují bojovníci proti špatnému cholesterolu, jsou určité potraviny, které napomáhají k jeho zvyšování. Jedná se v první řadě o margaríny, skryté ztužené tuky v potravinách, tukové pečivo, rostlinné šlehačky, majonézy, tučné maso a masné výrobky, smažená jídla, slané ořechy, bramborové lupínky a podobně.

Jak úspěšně bojovat s cholesterolem

  • Udělejte si ze zdravého stravování životní styl.
  • Dopřejte svému tělu dostatečné množství pohybu.
  • Vyhýbejte se stresovým situacím.
  • Omezte nebo úplně přestaňte kouřit.
  • Jezte potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, hodně ovoce a zeleniny.
  • Starejte se o své zdraví, choďte na pravidelné preventivní prohlídky.
  • Sledujte svůj krevního tlaku.
  • Seznamte se se zdravotním stavem své rodiny a uvědomte si potenciální vliv genetiky na zdraví.
  • Přistupujte k cholesterolu preventivně a předcházejte jeho zvýšení.

Srdce, srdce, srdce...

Přestože je naše srdce orgánem, který se prý nikdy neunaví, jsou úskalí se kterými mu musíme pomoct. Pomozme mu předcházet nebezpečím, která vyplývají z moderního způsobu života a udržujme ho co nejdéle v dobré kondici. Vždyť srdce máme jen jedno a všichni dobře víme, že s jeho posledním úderem končí náš život.

Autor: Martina Dvořáková