Trávicí obtíže může způsobit i netolerance ovocného cukru, zkuste nesladkou dietu

Datum článku: 14. 9. 2017

Špatné vstřebávání nejrůznějších složek potravin způsobuje bolestivé střevní problémy. Může jít o netolerance lepku, laktózy, ale i ovocného cukru. A tom je i bezfruktózová dieta. Zkuste ji držet tři dny a uvidíte, jak se vám celkově uleví.

dieta, zdraví, fruktóza

Problémy s trávením fruktózy

Pokud máte problém strávit už pětadvacet gramů ovocného cukru denně, pravděpodobně trpíte malabsorpcí fruktózy. Na místě jsou dietní pravidla a totální zákaz ovoce a většiny druhů zeleniny, kromě pár výjimek.

Dieta

Dieta bez čehokoli sladkého vám bude zaručeně chutnat. Pokud vás po jídle nafukuje, máte průjmy a křečovitě vás bolí břicho, můžete mít malasorbci fruktózy. Na štěpení fruktózy vám chybí důležitý enzym. Chybění dalšího se zas projeví jako intolerance fruktózy a klesá vám krevní cukr po konzumaci jídla, které ji obsahuje. Neordinujte si však omezení sami. Diagnózu vám musí potvrdit lékař, jinak se o důležité vitaminy ošidíte zbytečně. Pokud nemáte poruchy enzymů, ovoce ani zelenina v normálním množství vám určitě neškodí! Pokud máte, na místě je bezfruktózová dieta. 

Co konzumovat při bezfruktózové dietě

Plnotučné mléčné výrobky, sýry, vejce, červené maso, krůtí, kuřecí maso, ryby, neochucené vločky, chřest, zelí, květák, celer, zelené fazolky, zelenou listovou zeleninu, ořechy, cibule, česnek, luštěniny, kváskové chleby, pečivo, těstoviny, rýži, oleje a dezerty s přihlédnutím na jejich složení.

Co naopak nesmíte

Ochucené jogurty, salámy, šunky, zpracované masné výrobky, slaniny, klobásy, hot dogy, ochucené cereálie a müsli tyčinky, ovoce, ovocné džusy, čerstvé ovoce, smoothie, brambory, ostatní druhy zeleniny, chléb a pečivo z droždí, margarín, majonézu, kečup, dresink, hořčice, dezerty, umělá sladidla s obsahem fruktózy, džemy, sycené nápoje, žvýkačky.

Třídenní bezfruktózová dieta

Pokud zvládnete omezení, zkuste zařadit tři dny, kdy nebudete jít vůbec nic sladkého. Dá se to vydržet.

Příklad jídelníčku

Snídaně: smaženice se špenátem a s cibulí, kvásková topinka
Přesnídávka: neochucené vločky s bílým jogurtem
Oběd: čočková polévka s celerem a s česnekem, grilovaný losos s blanšírovaným chřestem, smetanovo-bylinková omáčka
Svačina: mléčná rýže s mákem a se skořicí
Večeře: vepřové plátky na česneku a cibuli, dušené zelí na zeleném pepři

Autor: Martina Dvořáková