Stravování podle krevních skupin a zdravý selský rozum

Datum článku: 4. 8. 2016

Vědecké výzkumy v oblasti medicíny nejsou založeny jen na zkoumání nemocí a léků, ale věnují se také stravování. A jeden takový objev dal vzniknout teorii o tom, že bychom se měli stravovat podle toho, jakou máme krevní skupinu. S touto teorií přišel americký lékař D'Adamo koncem minulého století a po celém světě má tento způsob stravování mnoho příznivců.

Stravování podle krevních skupin a zdravý selský rozum

Stravování podle krevních skupin předurčuje,

které potraviny jsou pro náš organismus vhodné. Zakladatelem této teorie byl doktor Peter D'Adamo. Tento lékař objevil, že specifické bílkoviny, nazývané lektin, vzájemně působí s antigeny na červených krvinkách. Jelikož krvinky různých skupin mají specifické antigeny na svém povrchu, tak každé jídlo ovlivní jednotlivce jiným způsobem, v závislosti na krevní skupině. Tato filozofie je založena na teorii, že každé významné období ve společenském vývoji lidstva je spojeno s novými podmínkami životního prostředí a novou krevní skupinou. Lidé začali jako lovci-sběrači, nahánějící stáda divokých zvířat. Naše strava v té době byla založena hlavně na mase a na kombinací divokých rostlin a kořenů. Geneticky jsme se přizpůsobili, abychom získali co nejvíce živin z těchto zdrojů.

Krevní skupina 0

Krevní skupina 0 je nejstarší ze všech, a proto podle této filozofie lidé se skupinou O fungují nejlépe na stravě složené z masa. V té době se obiloviny a mléčné výrobky ještě nevyráběly a tak jejich tělo může mít problémy s trávením těchto produktů. "Nulkaři" by měli mimo jiné do svého jídelníčku zařadit zeleninu bohatou na vitamin K jako je kapusta, římský salát, různé druhy zelí a brokolice. Tito jednotlivci mají podle D'Adama problém se srážlivostí krve a tato zelenina jim v tom pomůže. Co se týče tuků, tak zelenou mají lněný a olivový olej, dýňová semínka a vlašské ořechy jsou nejlepší. Červenou zas mají arašídový, světlicový a kukuřičný olej, para ořechy, kešu, arašídy, pistácie a mák.

Krevní skupina A

Když před asi 15 000 lety lidé začali obhospodařovat půdu a farmařit, naše strava se dramaticky změnila z masa na rostlinně založenou, s důrazem na obiloviny, zeleninu, luštěniny a mléčné výrobky z prvních domácích zvířat. Geny těchto farmářů si postupně zvykly na tuto novou stravu, a tak vznikla další krevní skupina A. Pokud vám v žilách proudí právě "Áčko", tak vám podle Dr. D'Adama nejvíce vyhovuje strava založená na potravinách rostlinného původu a ze všech krevních skupin se cítíte nejlépe pokud přejdete na vegetariánskou stravu. Jeho teorie je, že tato skupina si ze zakázaných potravin vytvoří v těle toxiny mnohem rychleji než jiné skupiny. Pokud vyloučí maso a živočišné výrobky, tak se nebudou vystavovat toxinům v tak velké míře. Mléčné výrobky se dají snadno nahradit jogurty a mlékem ze sóji, maso se zase můžete vyměnit za luštěniny a tofu.

Krevní skupina B

Později se objevily nomádi a ti zase konzumovali zejména kultivované rostliny a živočišné produkty. Toto vedlo ke vzniku skupiny B, protože lidé potřebovali v stravě pružnost, aby mohli vstřebat živiny i z rostlin i ze zvířat. Podle D'Adama je skupina B nejvhodnější ke konzumaci mléčných výrobků. "Béčkaři" mají asi největší výběr potravin, ale zase snadno přiberou z arašídů, sezamu, pohanky a čočky.

Krevní skupina AB

Před zhruba 900 až 1000 lety se vyvinula další skupina AB, která je velmi citlivá, vzácná a záhadná. Je odsouzena na moderní život a má smíšené vlastnosti skupin A a B, čili může tolerovat smíšenou stravu. Jednotlivci s krevní skupinou AB mají, stejně jako "Áčkaři", nízkou hladinu žaludeční kyseliny a proto mohou hůře trávit masa a tuky. I přestože zelenina se doporučuje každé skupině, "ABéčkaři" by neměli jíst artyčoky, avokádo, papriku, černé olivy a ředkvičku.

I tato teorie občas zachází až do extrému

Nositelé krevní skupiny 0 nevyžadují až tak velké množství živočišné bílkoviny jak doporučuje D'Adamo. Nad určité množství může být i bílkovina škodlivá pro každého, bez ohledu na krevní skupinu, a to může být jeden z důvodů vysokého výskytu osteoporózy, nemocí trávicího traktu, srdečního onemocnění, rakoviny tlustého střeva a prostaty. Většina lidí běžně konzumuje 6 krát více masa než jejich tělo potřebuje, proto doporučení jíst masa více, může vést k závažným zdravotním problémům. Navíc, lidstvo je v dnešní době závislé na obilovinách, hlavně pšenici a žitu, což způsobuje problémy s trávicím traktem, kožní problémy a autoimunitní onemocnění. Obiloviny jako rýže natural, pohanka, kukuřice, proso, quinoa, amarant, oves jsou však lépe tolerovány a stravitelné. Stravování se podle této filozofie může být výzvou v domácnosti s různými krevními skupinami, kdy by to znamenalo vaření dvou až tří různých jídel najednou. Celá filozofie je velmi striktní a zakazuje příliš mnoho potravin. Místo toho, byste měli více poslouchat své tělo a přirozeně přijímat potraviny, které vám sedí. Nepřejídání se, omezení jednoduchých cukrů, střídmá konzumace masa či mléčných výrobků a vyhýbání se nekvalitním tukům jsou rozhodně jednodušší pravidla, které vás dovedou k zdravějšímu životu a stačí na ně laický rozum.
 

Autor: Martina Dvořáková