Vajíčka jsou často diskutovanou potravinou. Nemusíte je jíst denně, ale je prokázáno, že obsah bílkovin a cenných látek v nich je pro naše tělo důležitý. K snídani si můžete připravit chutnou omeletu například ze dvou vajíček (případně využijte jen bílky). Skvělé je přidat do omelety například houby, které jsou také bohaté na bílkoviny. Špatně neuděláte ani tehdy, pokud přidáte například cibulku, mrkev či hrášek. Namísto pečiva konzumujte omeletu se zeleninou - skvělá jsou rajčata nebo papriky.
Ryby jsou zdravé. Pokud zahodíte za hlavu zbytečné starosti o tom, že během dne bude váš dech nepříjemný, pochutnejte si v rámci snídaně klidně i na rybách. Losos je bohatým zdrojem bílkovin, ale i zdravých tuků, vitaminů a minerálů. Kombinovat ho můžete opět se zeleninou, ať už čerstvou, nebo připravenou narychlo na páře.
Obsahuje vlákninu, proteiny i zdravější sacharidy - ale pozor, musí jít o neochucené verze. Většinou byste neměli nakupovat instantní ovesné kaše - ty jsou totiž téměř vždy prošpikované sladidly. Místo toho si pořiďte klasiku, kterou poctivě připravíte v mléce (případně vodě) na sporáku. Proces netrvá dlouho, opravdu jen pár minut. Kaši můžete ochutit lžící medu, případně do ní pokrájejte banán. Abyste zvýšili příjem bílkovin, přidejte k ní i pár plátků kuřecích prsou, případně dětské šunky s vysokým obsahem masa.
Ten je u nás často snídaňovým základem. Akorát, že ochucený množstvím cukru a často kombinovaný s ochuceným (a výrazně přeslazeným) müsli. Místo toho sáhněte raději po klasickém bílém jogurtu - skvělý je jogurt řeckého typu, který je hustší a obsah tuku v něm je někde na půli cesty mezi smetanovým jogurtem a nízkotučnými verzemi. Ochutit můžete jogurt čerstvým ovocem - skvělé jsou bobulové plody jako maliny, borůvky, brusinky či jahody. Přidejte i nasekané ořechy.
Pokud se neumíte vzdát oblíbeného pečiva, hledejte zdravější alternativy. Důležitý je obsah cereální složky, která zvyšuje podíl vlákniny a také zlepšuje proces postupného uvolňování energie v rámci trávení. Vyhněte se tučným pomazánkovým máslům či krémovým sýrům. Zvolte raději zdravou pomazánku z cizrny či fazolí.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.