Sladíte zdravě? Pozor na med!

Datum článku: 23. 4. 2019

Stále posloucháme a čteme, jak je rafinovaný cukr nezdravý. Proto někteří lidé, ve snaze žít zdravě, nahrazují bílý rafinovaný cukr přírodními sladidly. To by sice mělo být dobře, ale ...

med, sladidlo, bakterie, zdraví

Med je zdravý

Mnoho lidí volí med, protože je přírodní, a tak věří, že slazením s ním nenapáchají na vlastním zdraví tolik škody. Není pochyb o účincích medu jako přírodního léku. Pokud si jím osladíte čaj s teplotou pod čtyřicet stupňů Celsia, aby neztratil cenné látky, vše je v nejlepším pořádku. Ale neděláte dobře, pokud jím cíleně a dlouhodobě nahrazujete klasický cukr v sladkých dobrotách. Zatímco bílý cukr obsahuje glukózu, kterou bez problémů spálíte, med tvoří fruktóza a právě té byste se měli bát nejvíce. Tělo ji nevyužije jako zdroj energie, obchází metabolizmus kontroly tuků a přeměňuje se přímo na tuk. Med tvoří 40% fruktózy, populární sirup z agáve až okolo 80%! 

Steatóza jater z fruktózy

Ovocný cukr pro nás není přirozený. Fruktóza se odbourává pouze v játrech a zatěžuje je. Tento orgán pracuje jako filtr na plné obrátky, aby od rána do večera napravoval neduhy, které stravou a životním stylem během dne napácháme. Odborníci na výživu zvedají varovný prst před ztukovatěním jater (steatózou) z nadměrného příjmu ovocného cukru. Játra mohou být následně stejně zničená jako u alkoholiků, ovocný cukr způsobuje cukrovku a srdečně-cévní choroby.

Ideální sladidlo?

Žádná sladidla nejsou ideální a všechna byste měli používat střídmě. Ale z hlediska chemické bezpečnosti je z trojice med, hnědý cukr a bílý cukr nejméně škodlivý opravdu ten bílý.

Snižte spotřebu sladidel

Ideální je, snižovat dávky bez ohledu na to, jaká sladidla používáte. Zkuste pro začátek snížit slazení v receptech, a to postupně až na čtvrtinu. Jde jen zvyk. Pokud upřednostňujete med, tak ho klidně konzumujte, ale v malých množstvích. Doslazujte ovocem, ovocnou šťávou, rozmixováním namočeného sušeného ovoce či ovocným domácím pyré. 

Med nedávejte kojencům

Bylo zaznamenáno několik desítek případů v Americe i v Evropě, kdy matky v té nejlepší víře dávat dětem zdravou výživu, podaly kojencům med. Následky byly tragické, až fatální. Do prvního roku by se pokrmy dětem dochucovat medem neměly, protože jejich organismus není uzpůsobený k tomu, aby přežil intoxikaci bakteriemi, které med přirozeně obsahuje. Med může zcela náhodně obsahovat i Clostridium botulinum, tj. bakterii, jejíž toxiny jsou příčinou kojeneckého botulismu. Navíc cukr v medu vede k zubním kazům.

Autor: Martina Dvořáková