V zimě se toto pravidlo zcela dodržovat nedá, a proto vsaďte na uskladněné ovoce a zeleninu z domácí zahrádky, dostatek citrusového ovoce, sušené ovoce, banány, ananas, a klidně si dopřejte i jinou exotiku. Vitaminy si doplňujte i oříšky a semínky. Skvělým zdrojem vitaminu C jsou také bylinky, které si vypěstujete na vašem okenním parapetu i v zimním období. Abyste přesně věděli, kolik čeho a kde najdete, připravili jsme pro vás pár užitečných tipů.
Jelikož vitamin D (kalciferol) se v ovoci a zelenině nenachází skoro vůbec, svou doporučenou denní dávku( DDD) dosáhnete, pokud si vyberete živočišné produkty. Dvě vajíčka (1 vejce = 2 mcg vitaminu D) a 100 g hovězího nebo vepřového masa (1 mcg vitaminu D) pokryjí vaši denní dávku 5 mcg. Pokud si za den dáte 100 g lískových ořechů, máte postaráno o doporučenou denní dávku vitaminu E (tokoferolu), která je 12 mg. V 100 g lískových ořechů najdete tohoto vitaminu až 15 mg.
Velké množství vitaminu K je v brokolici. 100 g této zelené dobroty obsahuje 102 mcg vitaminu K. DDD vitaminu K (menadiolu) by měla být 1 mcg na kilogram hmotnosti dospělého i dítěte.
120 g batátů obsahuje 850 mcg vitaminu A (retinolu). Porce sladkých brambor vám tak dodá DDD vitaminu A, což je 800 mcg.
DDD vitamínu B1 (thiaminu) pro ženy je 0,8-1,1 mg a 0,9-1,5 mg pro muže. Stačí 100 g čočky, která obsahuje 0,9 mg vitaminu B1 a DDD máte splněnou. Slyšeli jste už o goji nebo kustovici čínské? V 100 g sušených plodů goji se nachází 1,3 mg vitaminu B2 (riboflavinu), čímž zaručíte DDD pro sebe, pokud jste žena (1,2-1,3 mg pro ženy), muži si musí maličko přidat (1,4-1,8 mg pro muže). Dalším druhem oříšků, které budou vaším vitaminovým dopingem, jsou pistácie. 100 g pistácií obsahuje 1,7 mg vitaminu B6 (pyridoxinu), což spolehlivě pokryje DDD pro ženy (1,4 -1,6 mg) i pro muže (1,7-2 mg). Jedním středně velkým avokádem pokryjete DDD vitaminu B9 (kyseliny listové). Obsah vitaminu B9 (kyseliny listové) v avokádu je 163 mcg. DDD vitaminu B9 je 159-200 mcg.
Doporučenou denní dávku vitaminu C (kyseliny askorbové), což je 80-100 mg, najdete např. v jednom šálku celých jahod (84,7 mg). Dostatečné množství vitaminu C obsahuje i jeden šálek grapefriutu. V zimě je ideální kvašené zelí, bez kuchyňských úprav.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.