Co je uměle vytvořené a průmyslově zpracované je povětšinou i škodlivé. Jinak to není ani u synteticky vyrobených cukrů. Do této skupiny patří všechny průmyslově zpracované cukry jako: bílý, hnědý, ovocný, hroznový, mléčný, sladový, třtinový a mnoho dalších. Jejich největší nevýhodou je fakt, že neobsahují téměř žádné živiny a naše tělo musí na jejich zpracování spotřebovat hodně úsilí. Pokud chceme mít zdravý a sladký život, měli bychom se spoléhat především na med a ovoce. Jsou to přirozeně sladké ingredience a nezpůsobují sladkou závislost. Možná právě kvůli sladké závislosti na syntetických cukrech máte neutuchající chuť na cukrovinky a nedokážete jim odolat.
Špatný dopad na náš organismus mají i průmyslově zpracované tuky. Řeč je o rafinovaných tucích, kam spadají téměř všechny komerční výrobky margarínového typu a oleje, které nebyly zpracovány za studena. Důvodem jejich škodlivosti je opět zpracování. Při jejich výrobě a totiž všechny zdravé a vitální látky ztrácejí a mění svůj zdravý charakter. Vedle toho jsou obohaceny o chemické přísady, které jsou pro lidi nepřirozené. Hovoříme o n- hexanu, hydroxidu sodném, či kyselině fosforečné. Při takové ztrátě živin je logické, že ztrácejí i barvu. Proto se jim většinou dopomáhá barvivy, emulgátory a konzervačními látkami, ať potravina vydrží v chladničce co nejdéle. Kupujte proto jen šetrně zpracované tuky a čtěte si etikety. Pro inspiraci vám přinášíme pár typů na zdravé oleje, lisované za studena: olivový, dýňový, konopný, rakytníkový, bodlákový olej a mnohé jiné. Pro přípravu smažených jídel doporučujeme řepkový olej a kokosový olej, které v sobě při zahřátí nevytvářejí karcinogenní látky.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.