Pohankové placky posílí vaši imunitu a cévy

Datum článku: 28. 3. 2017

Pohanka je skoro zapomenutá, ale zdravá potravina. Obsahuje 12-15% bílkovin, tuky jsou v ní zastoupeny zejména nenasycenými mastnými kyselinami. Obsah škrobu představuje 55-70%. Cenné je i zastoupení vitaminů - C, B1, B2 a E a minerálních látek - vápníku, draslíku, železa, mědi, selenu, manganu a zinku. A zajímavé jsou i její přínosy v přírodní medicíně.

pohanka, obiloviny, zdraví, zdravá strava

Rutin v pohance

Pohanka má léčivé účinky zejména pro obsah rutinu - vitaminu P, který působí příznivě na srdce, cévy, játra a posiluje imunitní systém. Pohanku ocení zejména lidé, kteří mají sklon nebo již trpí nemocemi cév, zejména žil a při nemocech trávicího systému. Pohanka neobsahuje lepek, proto je vhodnou potravinou také pro lidi, kteří trpí celiakií - vrozenou autoimunitní chorobou, která se vyznačuje přecitlivělostí sliznice tenkého střeva na lepek v potravě.

Recept na pohankovo-zeleninové placky

  • Budeme potřebovat: 2 menší cukety, 2 větší mrkve, 4 stroužky česneku, ½ šálku pohanky, 3 vejce, 100 g celozrnné mouky, 1 kávová lžička soli, pepř, petrželka, majoránka dle chuti, strouhanka na obalení, olej na opečení
  • Postup: Pohanku si přesypeme na sítko a omyjeme pod tekoucí vodou, zalijeme jedním šálkem vroucí vody. Vaříme odkryté asi 2 - 3 minuty. Přikryjeme a necháme dalších 20 minut dojít a nabobtnat. Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme uvařenou vychladlou pohanku, vejce, pepř, sůl, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, majoránku, v případě potřeby zahustíme moukou. Dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Formuji placky nebo karbanátky, které namočíme do rozšlehaných vajíček, obalíme ve strouhance a krátce opečeme z obou stran.

Tip na vaření pohanky

Při vaření pohanky použijte pouze tolik vody, abyste ji nemuseli vylévat. Ztratily by se hodnotné výživové látky.

Autor: Lenka Kostková