Pečení bez vajec aneb Jak upéct buchty, když chybí základní suroviny?

Datum článku: 7. 8. 2019

Určitě vám většina kuchařek potvrdí, že někdy měly víc chuti než potřebných surovin. Ano, občas se to stane každé z nás, že doma něco chybí a zjistíme to, až když už není čas na odběhnutí do nejbližšího obchodu s potravinami. A sousedé také vždy nejsou doma, zkrátka na řadu musí přijít improvizace. Ale jak a čím improvizovat, aby výsledek nenakrmil slepice nebo popelnici?

pečení, vejce, buchty, kynuté těsto, piškotové těsto

Když chybí základní suroviny

I když vám ve spíži chybí základní potraviny, můžete upéct například skvělou bublaninu. Jen je potřeba jen vědět, co čím nahradit. Ne každá žena má komoru stále natřískanou rozmanitými surovinami a ihned nakupuje spotřebované. Zejména v létě se navíc do pečení koláčů pustí i dámy, které v kuchyni tráví minimum času. Vždyť, co s darovaným košíkem rybízu či meruněk? Problém je, že takovým příležitostným hospodyňkám občas něco z receptu chybí. 

Puding místo vajec

Snad není recept na ovocný koláč, kde by do těsta nešlo nějaké to vejce. Co dělat, když ho nemáte? Lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu rozmíchaná v 1 dl studené vody nahradí 2 vajíčka.

Instantní kvasnice místo vajec

1 až 2 vejce nahradí půl sáčku instantních kvasnic, rozmíchaných s 1 dl vřelé vody.

Prášek do pečiva a ocet

Prášek do pečiva smíchaný se lžící octa a vody, nahradí jedno až dvě vejce.

Olej a vroucí voda

V piškotovém těstě nahradíte vejce 2 - 4 lžícemi horké vody a pár kapkami oleje.

Palačinky bez vajec

Pokud chcete dělat palačinky a nemáte vejce, nahradíte ho 1 lžičkou vanilkového pudinkového prášku a 1 lžičkou oleje.

Kynuté buchty

U kynutých těst můžete vejce vynechat, jen přidat více mléka či vody, aby se těsto dobře smísilo.

Cizrnový sníh

Bílkový sníh bez vajec připravují do dezertů vegani. Potřebují na to nálev z konzervované cizrny. Stačí ho deset minut šlehat ve šlehači a dostanete sníh, ze kterého můžete péci dokonce i pusinky.

Soda místo prášku do pečiva

Chybějící prášek do pečiva se dá nahradit tuhým bílkovým sněhem, do kterého jste při šlehání přidali lžíci studené vody. Použít lze i jedlou sodu. Stačí opravdu málo, na 150 g mouky ¼ čajové lžičky. Do těsta je však nutné přidat jogurt nebo med, citrónovou šťávu, trochu octa či hnědý cukr, aby vzniklo kyselé prostředí. A těsto je potřeba dát hned péct, aby účinky sody nevyprchaly, stejně jako ze sodovky bublinky. Koneckonců, pokud nemáte práškovou sodu, můžete použít i trochu vychlazené sodovky.

Máslo místo mléka

Pokud nemáte mléko, nahradíte ho vodou, ve které rozpustíte kousek másla, nebo vodou rozředěnou šlehačkou. Použít můžete také jakékoliv rostlinné mléko včetně instantního, které v spíži vydrží věčnost.

Zmrazte si bílky

Pokud vám zůstanou při pečení vaječné bílky, zmrazte je. Když budete chtít dělat vaječný sníh, stačí je pouze rozmrazit. Jen si nezapomeňte označit, kolik jich je. Pozor, žloutky se mrazit nedají!

Autor: Lenka Kostková