I když vám ve spíži chybí základní potraviny, můžete upéct například skvělou bublaninu. Jen je potřeba jen vědět, co čím nahradit. Ne každá žena má komoru stále natřískanou rozmanitými surovinami a ihned nakupuje spotřebované. Zejména v létě se navíc do pečení koláčů pustí i dámy, které v kuchyni tráví minimum času. Vždyť, co s darovaným košíkem rybízu či meruněk? Problém je, že takovým příležitostným hospodyňkám občas něco z receptu chybí.
Snad není recept na ovocný koláč, kde by do těsta nešlo nějaké to vejce. Co dělat, když ho nemáte? Lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu rozmíchaná v 1 dl studené vody nahradí 2 vajíčka.
1 až 2 vejce nahradí půl sáčku instantních kvasnic, rozmíchaných s 1 dl vřelé vody.
Prášek do pečiva smíchaný se lžící octa a vody, nahradí jedno až dvě vejce.
V piškotovém těstě nahradíte vejce 2 - 4 lžícemi horké vody a pár kapkami oleje.
Pokud chcete dělat palačinky a nemáte vejce, nahradíte ho 1 lžičkou vanilkového pudinkového prášku a 1 lžičkou oleje.
U kynutých těst můžete vejce vynechat, jen přidat více mléka či vody, aby se těsto dobře smísilo.
Bílkový sníh bez vajec připravují do dezertů vegani. Potřebují na to nálev z konzervované cizrny. Stačí ho deset minut šlehat ve šlehači a dostanete sníh, ze kterého můžete péci dokonce i pusinky.
Chybějící prášek do pečiva se dá nahradit tuhým bílkovým sněhem, do kterého jste při šlehání přidali lžíci studené vody. Použít lze i jedlou sodu. Stačí opravdu málo, na 150 g mouky ¼ čajové lžičky. Do těsta je však nutné přidat jogurt nebo med, citrónovou šťávu, trochu octa či hnědý cukr, aby vzniklo kyselé prostředí. A těsto je potřeba dát hned péct, aby účinky sody nevyprchaly, stejně jako ze sodovky bublinky. Koneckonců, pokud nemáte práškovou sodu, můžete použít i trochu vychlazené sodovky.
Pokud nemáte mléko, nahradíte ho vodou, ve které rozpustíte kousek másla, nebo vodou rozředěnou šlehačkou. Použít můžete také jakékoliv rostlinné mléko včetně instantního, které v spíži vydrží věčnost.
Pokud vám zůstanou při pečení vaječné bílky, zmrazte je. Když budete chtít dělat vaječný sníh, stačí je pouze rozmrazit. Jen si nezapomeňte označit, kolik jich je. Pozor, žloutky se mrazit nedají!
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.