Zná to každý. Začnou kolem vás létat, jakmile na jaře vykouknou první teplejší paprsky. Pořádně umí znepříjemnit i letní grilování. Ať jíte maso nebo zákusek, vždy kolem vás létají otravné mouchy. Stačí na sekundu ztratit kontakt s jídlem nebo sklenicí a už se na nich pase velká, černá potvora. Snažte se před mouchami chránit potraviny, neboť někdy s sebou nosí opravdu velké problémy.
Vědci odhalili, že mouchy na svých nohách přenášejí v průměru 200 škodlivých bakterií. Stačí, aby si hmyz sedl na zeleninu, chléb či maso na sekundu a už na nich zanechá svůj pozdrav v podobě nepřátelských látek. Odborníci dokonce doporučují, abyste potraviny, které přišly do kontaktu s mouchami raději vyhodili. Problém je v tom, že si nesedají jen na čisté věci, mouchám "voní" výkaly, moč, zvratky, odpadky, ale i těla nemocných či mrtvých zvířat ... Na nohách much se totiž nacházejí tisíce drobných chloupků, které jsou ideální na transport bakterií, virů, choroboplodných zárodků, ale i plísňových výtrusů.
Mouchy se již v minulosti podílely na rozšíření takových nemocí jako jsou cholera, úplavice či tyfus. Problémem však nejsou jen nohy. Mouše stačí na předání bakterie jedno přistání. Tento hmyz nežvýká. Jídlo musí nejprve poplivat. Sliny obsahují enzym, díky kterým se stane jídlo pro mouchy stravitelné. Právě proto se snažte potraviny před mouchami chránit. Nenechávejte je vysedávat na okrajích sklenic. Pokud má moucha nohy kontaminované, můžete skončit u lékaře s těžkou bakteriální infekcí. Proto se opravdu vyplatí, jídlo raději vyhodit! Naučte se při stolování používat nejrůznější kryty, ale ani ty nejsou všemocné. Občas mouchy vlezou i tam...
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.