Mléko zvyšuje imunitu i lidem, kteří trpí jeho intolerancí

Datum článku: 29. 8. 2016

Nejen v Čechách přibývá lidí, kteří trpí intolerancí laktózy. Proto lidé vyřazují mléko ze svého jídelníčku. Ale na druhou stranu, mléko obsahuje důležité vitaminy a minerály, které účinně posilují imunitu. Tady nastává dilema, zda se vzdát prospěšných látek, které mléko obsahuje nebo podstoupit trávicí obtíže? Dobrou zprávou je, že si mléko můžeme dát všichni, jen ti s intolerancí musí přibrat pomocníky z lékárny.

mléko, imunita, zdraví, intolerance laktózy

Obranyschopnost organismu

Během chladných podzimních dnů je obzvláště důležité posilovat obranyschopnost organismu. Stoupá nemocnost dospělých i dětí. Sychravější počasí přináší s sebou virózy, které se mohou při nedostatečné imunitě často opakovat. Je proto třeba zajistit dostatečný přísun vitaminů a vápníku na udržení zdraví, nejlépe z běžné stravy. Právě mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku. Obsahuje i mléčný cukr, tzv. laktózu, který je výborným zdrojem energie. Vápník potřebný pro zdravé zuby a kosti, zinek, vitamin D, B2 a vitamin A. Epidemiologické studie Výzkumného ústavu výživy však zjistili, že pouze 43% dětí pije mléko denně, 12% nepije mléko vůbec a ostatních 45% jen nepravidelně. Doporučená dávka se přitom rovná 2 - 3 sklenicí denně. Lidé, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy to mají rozhodně těžší. Ale i oni mají možnosti, jako mléko a mléčné výrobky nevyřadí ze svého jídelníčku.
 

Pomocníci z lékárny

Mléko obsahuje mnoho vitaminů a v podzimním období je jeho pravidelné pití důležité pro dospělé, ale zejména pro děti. Pro lidi, kteří trpí intolerancí laktózy existují doplňky ve formě kapek a tabletek, které umožňují trávení mléčných výrobků. Naštěstí jsou dostupné také v našich lékárnách a v obchodech se zdravou výživou. Považujeme za důležité o těchto možnostech informovat, protože počet lidí s těmito potížemi narůstá. To lékaři radí lidem, kteří mají problémy související se špatným trávením mléčného cukru. Poruchou trávení mléčného cukru trpí již každý pátý Čech. Příčinou onemocnění je nedostatečná produkce enzymu laktáza, který štěpí mléčný cukr. Lidé s touto diagnózou by se zbytečně vyhýbali zdravým mléčným jídlům, když si mohou pomoci doplňky (např. kapky s enzymem laktáza štěpící mléčný cukr), které laktózu rozloží. 

Autor: Martina Dvořáková