Ještě donedávna platilo, že čím méně tuku potraviny obsahují, tím jsou lepší, a tak začaly být populární odtučněné a nízkotučné výrobky. Nicméně, nízkotučné výrobky vám ve skutečnosti nepomohou zhubnout, protože odstraněný tuk v nich je nahrazen sladidlem. Podle odborníků stojí za nižším rizikem mozkové mrtvice jedna molekula mléčného tuku, tzv. kyselina heptadekanová.
Z mléčných výrobků by lidé měli preferovat jogurty, kyselé výrobky, mléko a v menší míře i sýry. Jsou to klíčové potraviny, které tělu poskytují vápník ve snadněji vstřebatelné formě a také jód, potřebný ke tvorbě hormonů štítné žlázy. Máslo je z pohledu odborníků v tomto směru neutrální, avšak obsahuje až příliš mnoho kalorií, proto jej lze doporučit jen v omezeném množství. V typicky západní stravě je velmi nepravděpodobné, že získáte dostatek vápníku a jódu jiným způsobem, proto je doporučeno konzumovat několik mléčných výrobků denně.
Podívejme se na několik kombinací mléčných výrobků, které obsahují přibližně 20 g nasycených mastných kyselin, a tedy doporučené maximum pro ženy. Muži mohou až 30 g.
200 g plnotučného přírodního nebo 170 g řeckého jogurtu obsahuje polovinu denního příjmu vápníku, potřebného pro stavbu kostí. Co se týče bílkovin, na 100 g je v něm obsažených 5,1 g. Vyšší příjem vápníku je spojen se sníženými hladinami škodlivého viscerálního tuku, který se utváří kolem orgánů. Zmíněná porce 170 g řeckého jogurtu má sice stejné množství nasycených mastných kyselin, ale nižší obsah vápníku (přibližně 27 procent denního příjmu). Jeho výhoda spočívá ve vyšším podílu bílkovin (9 g na 100 g jogurtu), omezující chuť k jídlu.
Porce 50 g smetanového přírodního sýru obsahuje třetinu denního množství nasycených mastných kyselin. Přesto ho odborníci doporučují více než nízkotučné varianty, a to pro vyšší obsah výživných látek (2,8 g bílkovin, 38 mg vápníku). Sýrové pomazánky mají obecně méně vápníku a bílkovin než tvrdé sýry, protože syrovátka, bohatá na tyto nutriční látky je během zpracování vyřazena.
Tvrdý sýr čedar je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů vápníku. Navíc množství 40 g obsahuje více než třetinu (36 procent) denního příjmu vitamínu B12, potřebného pro energii, imunitu, ale i nervový systém. Také 10 g bílkovin, což je o více než 50 procent než najdeme ve vařených vejcích.
Na rozdíl od ostatních mléčných výrobků obsahuje máslo minimum bílkovin i vápníku a zároveň velké množství kalorií. Proto nebude na škodu, když ho lidé někdy nahradí kvalitními přírodními rostlinnými oleji. K denní spotřebě doporučených mastných kyselin stačí 14 gramů.
Mnohé studie již několikrát potvrdily, že pití mléka je spjato s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva. Podle odborníků je to dáno obsaženým vápníkem, chránícím rizikové osoby před růstem polypů, které se mohou přeměnit na zhoubné nádory. Plnotučné mléko také obsahuje vyšší množství vitamínu A, podporujícího zdravé vidění a imunitní systém. 300 ml plnotučného mléka obsahuje 13,5 procenta denní dávky tohoto vitamínu, přičemž stejné množství polotučného mléka jen 7 procent denní dávky.
Parmazán je jeden z nejvýživnějších sýrů vůbec. Jen tři lžíce parmazánu vám dodají téměř 40 procent denní dávky vápníku a 15 procent denní dávky zinku, což je důležitý minerál pro kognitivní funkce a plodnost. Dále pak obsahuje 6 g nasycených mastných kyselin (30 procent denního limitu) a 124 kalorií.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.