Listová zelenina snadno nahradí kukuřičné lupínky a dá se pěstovat i na okně

Datum článku: 17. 3. 2017

Stravujeme se opravdu zdravě? Bohužel, podle mnoha výzkumů mnoho lidí nedostává základní živiny, které jsou potřebné k zdravému fungování organismu. Nejíme zejména dostatečné množství potravin, které obsahují draslík, vlákninu, vápník, zinek, hořčík, železo, vitaminy A, B6, B9, B12 a D.

listová zelenina, zdravé stravování, zdraví, zelenina

Co děláme špatně?

Zelenina a ovoce jsou nejvýživnější potraviny (zastoupeny například luštěninami, ořechy, semínky a celými zrny). A náš jídelníček často obsahuje více živočišných produktů, které jsou sice také potřeba, ale nejsou natolik výživné jako rostlinná potrava. Té by mělo být více.

Mezi nejvýživnější potraviny patří listová zelenina

  • čínské zelí
  • řeřicha
  • zelí
  • hořčičné listy
  • mangold
  • špenát
  • rukola
  • římský salát
  • růžičková kapusta
  • brokolice

Tyto potraviny se umísťují na samém vrcholu žebříčku potravin s maximálním obsahem mikroživin na kalorie

Top výživným potravin

  • mrkev
  • květák
  • paprika
  • chřest
  • houby
  • rajčata
  • batáty

Vysoce hodnocené druhy ovoce

  • jahody
  • ostružiny
  • švestky
  • maliny
  • borůvky
  • hroznové víno
  • granátová jablka
  • melouny
  • papája
  • pomeranče

Jak stravovat plnohodnotně? 

Co upřednostnit? Musíme upřednostňovat potraviny s větší nutriční hodnotou před fastfoodovými a nekvalitně zpracovanými surovinami. Například, pokud byste snědli asi 20 kukuřičných lupínků, je to 176 kalorií, 8 g tuku, 24 g sacharidů, 3 g bílkovin, 1 procento vitaminu A, 0 procent vitamínu C, 6 procent vápníku a 5 procent železa. Pokud si místo toho dáte k jídlu 3 šálky syrového zelí je to 100 kalorií, 1 g tuku, 20 g sacharidů, 7 g bílkovin, až 618 procent vitamínu A, 402 procent vitamínu C, 27 procent vápníku a 19 procent železa. Tak co, kterou možnost upřednostníte?

Velké porce a málo rostlinné stravy?

Dále, nejezte příliš mnoho najednou a dejte větší prostor rostlinné stravě. Dává to smysl, protože vejce, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a libové maso mají nižší hustotu živin než taková cibule, slunečnicová semínka, fazole a ovesné vločky. Bílý chléb a kukuřičné lupínky jsou zařazeny ještě níže než vejce, maso a nízkotučné mléčné výrobky. Pokud jste jedním z těch lidí, kteří často sahají po kukuřičných lupíncích, sušenkách nebo zmrzlině, měli byste si být vědomi toho, že tyto potraviny mezi hodnotná jídla nepatří.

Autor: Martina Dvořáková