Zelenina a ovoce jsou nejvýživnější potraviny (zastoupeny například luštěninami, ořechy, semínky a celými zrny). A náš jídelníček často obsahuje více živočišných produktů, které jsou sice také potřeba, ale nejsou natolik výživné jako rostlinná potrava. Té by mělo být více.
Tyto potraviny se umísťují na samém vrcholu žebříčku potravin s maximálním obsahem mikroživin na kalorie
Co upřednostnit? Musíme upřednostňovat potraviny s větší nutriční hodnotou před fastfoodovými a nekvalitně zpracovanými surovinami. Například, pokud byste snědli asi 20 kukuřičných lupínků, je to 176 kalorií, 8 g tuku, 24 g sacharidů, 3 g bílkovin, 1 procento vitaminu A, 0 procent vitamínu C, 6 procent vápníku a 5 procent železa. Pokud si místo toho dáte k jídlu 3 šálky syrového zelí je to 100 kalorií, 1 g tuku, 20 g sacharidů, 7 g bílkovin, až 618 procent vitamínu A, 402 procent vitamínu C, 27 procent vápníku a 19 procent železa. Tak co, kterou možnost upřednostníte?
Dále, nejezte příliš mnoho najednou a dejte větší prostor rostlinné stravě. Dává to smysl, protože vejce, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a libové maso mají nižší hustotu živin než taková cibule, slunečnicová semínka, fazole a ovesné vločky. Bílý chléb a kukuřičné lupínky jsou zařazeny ještě níže než vejce, maso a nízkotučné mléčné výrobky. Pokud jste jedním z těch lidí, kteří často sahají po kukuřičných lupíncích, sušenkách nebo zmrzlině, měli byste si být vědomi toho, že tyto potraviny mezi hodnotná jídla nepatří.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.