Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Datum článku: 19. 7. 2019

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným skladováním, úpravou a včasnou konzumací. V létě se potraviny rychleji kazí a hrozí vyšší riziko trávicích potíží. Proto nekoukejte na to, že uzenina vydrží podle prodejce do určitého data, ale zaměřte se na to, jak rychle ji dopravíte do chladna a spoléhejte nejen na oči, ale i čich. A pokud vám něco nevoní, raději to zlikvidujte, než abyste "zavařili" celé rodině!

léto, starvování, jídlo, maso, pitný režim, ovoce, zdraví

Stravování v létě má svá specifika

Hlavní důraz je třeba klást v letních měsících na správný pitný režim a odlehčenou stravu (s nižší energetickou hodnotou, potraviny s vyšší stravitelností). Rovněž je třeba ve zvýšené míře dbát při přípravě, skladování a manipulaci s potravinami a jídly na dodržování správných hygienických zásad. Jejich dodržováním se výrazně sniží riziko jejich kontaminace a následná onemocnění. Pamatovat je třeba i na výrazné zkrácení doby, kdy cestujeme s nakoupenými potravinami (chlazené maso, mléčné výrobky apod.). Ideální je, nakupovat tyto potraviny do chladících tašek, které je třeba pravidelně měnit a důkladně po použití umýt a nejlépe i vydezinfikovat!

Stravování v zahraničí

Léto je obdobím dovolených, během kterých často cestujeme do exotických destinací, proto je důležité dodržovat určité zásady:

  • Vyhýbat se konzumaci syrové zeleniny, salátů od venkovních prodejců a ovoci, které se nedá oloupat. Jíst jen ovoce a zeleninu ve slupce, po očištění a umytí.
  • Používat na pití jen pitnou vodu, nepít vodu z jiných zdrojů (zjistit si před vycestováním, zda je v dané zemi pitná voda z vodovodu, pokud ne, nepoužívat ji na pití, vaření, ani na mytí zubů a používat pro tyto účely jen balenou pitnou vodu).
  • Led do nápojů používat pouze pokud je jistota, z jaké vody je vyroben.
  • Nekonzumovat pokrmy nedostatečně tepelně upravené.
  • Nekonzumovat jídla příliš odlišná od naší stravy, protože se mohou vyskytnout zažívací potíže, které se následně přičítají na vrub hygieny!
  • Nedoporučuje se konzumovat jídla připravovaná na místních tržištích, vývařovnách, neboť úroveň hygieny přípravy pokrmů bývá nižší.
  • Zvážit nadměrný příjem pikantních jídel, která také mohou způsobit zažívací potíže a dokonce i život ohrožující alergické reakce.

Pitný režim během léta

Pijte denně dostatečné množství tekutin a nečekejte až se ohlásí žízeň. Optimum pro dospělého člověka je kolem dvou litrů tekutin. Tekutiny doplňujte zejména konzumací nealkoholických nápojů, ale uvědomte si, že i v jiných potravinách jsou tekutiny (zejména ovoce, zelenina, polévky). Vhodnější je pít průběžně menší množství tekutin než nárazově větší množství a také nepříliš studené nápoje. Nejvhodnějšími tekutinami na uhašení žízně jsou voda, bylinkové a ovocné čaje, minerální vody, zředěné ovocné šťávy. Pití ovocných nápojů (džusů, nektarů) ve velkém množství není vhodné pro poměrně vysoký obsah jednoduchých cukrů, což jednak zvyšuje jejich kalorickou hodnotu a také vylučování vody z organizmu. Při výběru minerálních vod na základě složení je třeba zohlednit aktuální zdravotní stav a průběžně minerální vody obměňovat. V létě omezte pití kávy s kofeinem, která má dehydratační účinek, případně ji konzumujte s nealkoholickým nápojem, aby se ztráta tekutin kompenzovala. Vyhýbejte se i pití alkoholických nápojů.

Zásady pro stravování a výběr potravin v létě

Strava má být v letních měsících snadněji stravitelná, s nižší energetickou hodnotou (protože organismus např. v létě nepotřebuje vytvářet teplo v takové míře jako v zimních měsících), současně však musí poskytovat dostatek výživných látek. Složením má být vyvážená a pestrá - dostatek celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků, ryb, drůbeže, brambor a luštěnin, méně jídel a potravin bohatých na tuky (zejména nasycené) a jednoduché sacharidy. Měla by obsahovat dostatek ovoce a zeleniny (zejména sezónního typu), která kromě tekutin obsahuje množství cenných výživových složek, jako jsou vitamíny a minerály, enzymy, vláknina. Vitamin A se nachází např. v mrkvi, rajčatech, malinách, meruňkách, másle či rybách. Vitamin C v ovoci (černý rybíz, jahody, citrusové ovoce, kiwi, maliny, ostružiny), zelenině (paprika, květák, kapusta, kedlubny, rajčata), bramborách a vitamín E v rostlinných tucích a olejích, zelenině, ořechách, obilných klíčcích. Velmi účinným antioxidantem je však také lykopen (rajčata, červený meloun). Vysoké teploty prostředí v létě vedou k zvýšeným ztrátám vody z organismu zejména pocením, což je spojeno i se ztrátou minerálů (zejména sodíku). Ztráty tekutin a minerálních látek je třeba nahrazovat správným pitným režimem a konzumací vyvážené stravy. Omezit je třeba konzumaci tzv. epidemiologicky rizikových potravin, zejména pokud není zaručena dostatečná hygiena při jejich výrobě, skladování a manipulaci s nimi (zmrzlina, lahůdky, cukrářské výrobky...). Rovněž výrobky z masa, vajec a mléka konzumovat pouze dostatečně tepelně zpracované, je důležité dodržovat délku a teplotu při skladování potravin a pokrmů. V létě je lépe upřednostnit vaření, dušení, pečení před smažením a fritováním.

Stravování dětí - pitný režim a sladkosti

U dětí je třeba klást zvláštní důraz na pitný režim, protože u nich mnohem snadněji vznikne dehydratace. Rovněž omezit nadměrný příjem sladkostí a nahradit ho zeleninou a ovocem. A je zvlát třeba, vyhýbat se epidemiologicky rizikovým potravinám (zmrzlina, jídla z rychlých občerstvení...).

Stravování starší lidí - potlačený pocit žízně

U starších lidí je třeba myslet na věkem potlačený pocit žízně, z čehož vyplývá, že starší lidé musí cíleně myslet na dostatečný příjem tekutin a omezenou chuť k jídlu, což je možné vyřešit používáním bylinek při přípravě jídel, které povzbudí chuť. Starší lidé mají i pomalejší metabolismus a jejich fyzická aktivita není tak velká, čili jejich nároky na stravu a tekutiny jsou přece jen nižší než u ostatních.

Autor: Martina Dvořáková