Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Datum článku: 11. 7. 2018

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být výrazně jiný. Maximálně je třeba využít sezónní ovoce, zeleninu a nezapomínat ani na pravidelný přísun tekutin, nejlépe minerálních a stolních vod. 

letní jídelníček, zdravá strava, krůtí maso, kuřecí maso, zelenina, ovoce, minerální voda, voda, pitný režim

1. Jídla připravujte na řepkovém oleji

Řepkový olej je velmi zdravý, nemluvě o jeho fantastické chuti. Je to skvělá náhrada za jiné typy tuků, které obvykle používáme na vaření a přípravu jídel. Namísto másla, margarínu nebo rostlinného oleje jednoduše pokapejte své jídlo řepkovým olejem a vychutnejte si ho. Obsahuje desetinásobně více omega-3 mastných kyselin než olivový olej. Jedním ze zdrojů omega-3 mastných kyselin jsou ryby, jejichž konzumace je u nás velmi nízká. A právě řepkový olej je významným zdrojem těchto zdraví prospěšných mastných kyselin. Řepkový olej má také vysoký obsah vitamínu E6.

2. Omezte brambory, rýži a těstoviny

Škrobové potraviny nejsou příliš dietní volbou, zvláště když jsou zkombinovány s masem. Pokud si chcete vychutnat lehčí jídla, dejte si místo příloh plných škrobu grilovanou zeleninu. Snadno se připravuje a je velmi chutná, takže vám brambory, rýže a těstoviny nebudou až tak chybět.

3. Kuřecí a krůtí maso nezatíží zažívání

Kuřecí a krůtí maso je velmi lehkou alternativou k jiným druhům masa, takže byste je měli snažit jíst, kdykoli je to možné. Můžete je ugrilovat jako steak, přidat do salátů nebo burgerů - jejich chuť je skvělá v jakékoli kombinaci a udělá vaše jídlo lehčím a zdravějším.

4. Nezapomínejte na pitný režim

Dostatek kvalitních tekutin je zvlášť v parném počasí velmi důležité. Minerální vody doplní nejen tekutiny, ale i důležité minerály. Jen je třeba to ani s minerální vodami příliš nepřehánět. Střídejte je a prokládejte "obyčejnou" pitnou vodou.

Autor: Lenka Kostková