Káva z domácího kávovaru nemá dobrou chuť? Zkuste ji připravit z filtrované vody!

Datum článku: 17. 9. 2019

Milujete kávu připravovanou v kávovaru. S chutí si ji dáváte v kavárnách a sníte o tom, zakoupit si kvalitní přístroj i domů. A potom se sen stane skutečností a vy si přístroj za nemalou cenu odnesete domů. Ale najednou zjišťujete, že přece jen ta káva v kavárně byla jiná a lepší. Ale proč, když jste si koupili přístroj s podobným výkonem, který vůbec nebyl levný? Pokusíme se vám vysvětlit, proč se vám káva doma nemusí chutnat.

espresso, káva, nápoje, zdraví

Kvalitní káva - kvalitní kávový nápoj

Základ je zakoupení kvalitní kávy. Kupujte si vždy pouze kvalitní kávu a tu skladujte ve vhodných podmínkách, nejlépe ve vzduchotěsných neprůhledných dózách nebo původních obalech. Ideální jsou také dózy vakuové, které jsou ale poměrně drahé.

Staráte se o svůj kávovar správně?

Možná jste dosud svému kávovaru nevěnovali přílišnou pozornost. Nicméně kávaři, kteří chtějí mít svůj oblíbený nápoj připravený v té nejvyšší kvalitě, tedy s lahodnou chutí i s vůní, by pravidelnou péči o kávovar neměli podcenit. Je dobré vědět, že všechny části přístroje, které přicházejí do styku s kávou, se postupně zanášejí. Zároveň na všechny části kávovaru, které jsou ve styku s vodou, působí nepříjemný vodní kámen. Na tyto dvě nástrahy je nutné dávat pozor a pravidelně je odstraňovat. Prodloužíte tím životnost kávovaru a docílíte kvalitní přípravu nápoje.

Návod na čištění kávovaru

  • Ano, už při výběru nového kávovaru sledujte, zda vám nabízí čisticí program. Je vhodné, pokud přístroj nejen po určité době používání sám upozorní na nutnost čištění, ale si ji umí sám zajistit. Majitel kávovaru dodá jen potřebný čisticí prostředek, popřípadě provede nezbytné kroky.
  • Náš tip: Způsob čištění i jeho frekvenci si nastudujte už s koupí přístroje, aby vás později nezaskočila. Pokud připravujete kávu často - několikrát denně, vyčistěte kávovar alespoň jednou měsíčně. Frekvenci můžete také zvýšit, pokud máte pocit, že se změnila chuť kávy nebo že přístroj nefunguje optimálně. 

Kvalita vody

Důležitou roli v přípravě chutné kávy hraje i kvalita vody, použitá na přípravu nápoje. Druhou složkou kvalitní kávy je voda - ta tvoří převážnou část nápoje, proto je nezbytné věnovat jí mnoho pozornosti. Do kávovaru byste měli používat výhradně filtrovanou vodu, běžná voda z vodovodu je obvykle příliš tvrdá a zároveň je z ní cítit chlór. Pokud znáte hodnoty své vody, můžete je porovnat s čísly, které pro dokonalou kávu navrhují odborníci. Tvrdost by měla být na úrovni 70 - 90 mg, ph 7 a TDS, tedy množství všech organických a anorganických látek menších než 2 mikrometry by nemělo přesahovat hodnotu 120 - 140 mg. 

Pravidelný proplach přístroje

Zvykněte si pravidelně opláchnout všechny dostupné části kávovaru, které přicházejí do styku s kávou. Ta je totiž mastná a na horkých částech kávovaru se postupně připaluje.

Rada na závěr

Dokonalá káva se dá připravit jen v čistém a zcela funkčním kávovaru.

Autor: Lenka Kostková