Základ je zakoupení kvalitní kávy. Kupujte si vždy pouze kvalitní kávu a tu skladujte ve vhodných podmínkách, nejlépe ve vzduchotěsných neprůhledných dózách nebo původních obalech. Ideální jsou také dózy vakuové, které jsou ale poměrně drahé.
Možná jste dosud svému kávovaru nevěnovali přílišnou pozornost. Nicméně kávaři, kteří chtějí mít svůj oblíbený nápoj připravený v té nejvyšší kvalitě, tedy s lahodnou chutí i s vůní, by pravidelnou péči o kávovar neměli podcenit. Je dobré vědět, že všechny části přístroje, které přicházejí do styku s kávou, se postupně zanášejí. Zároveň na všechny části kávovaru, které jsou ve styku s vodou, působí nepříjemný vodní kámen. Na tyto dvě nástrahy je nutné dávat pozor a pravidelně je odstraňovat. Prodloužíte tím životnost kávovaru a docílíte kvalitní přípravu nápoje.
Důležitou roli v přípravě chutné kávy hraje i kvalita vody, použitá na přípravu nápoje. Druhou složkou kvalitní kávy je voda - ta tvoří převážnou část nápoje, proto je nezbytné věnovat jí mnoho pozornosti. Do kávovaru byste měli používat výhradně filtrovanou vodu, běžná voda z vodovodu je obvykle příliš tvrdá a zároveň je z ní cítit chlór. Pokud znáte hodnoty své vody, můžete je porovnat s čísly, které pro dokonalou kávu navrhují odborníci. Tvrdost by měla být na úrovni 70 - 90 mg, ph 7 a TDS, tedy množství všech organických a anorganických látek menších než 2 mikrometry by nemělo přesahovat hodnotu 120 - 140 mg.
Zvykněte si pravidelně opláchnout všechny dostupné části kávovaru, které přicházejí do styku s kávou. Ta je totiž mastná a na horkých částech kávovaru se postupně připaluje.
Dokonalá káva se dá připravit jen v čistém a zcela funkčním kávovaru.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.