Káva pro zdraví? Určitě ano, ale...

Datum článku: 19. 7. 2019

Pijete kávu pro zdraví? Tak to je dobře, protože bylo vědeckými studiemi dokázáno, že skutečně pražená zrnková káva má pozitivní vliv na naše zdraví a dokonce také dokáže preventivně působit proti některým civilizačním chorobám. Ale to jsou účinky kvalitní kávy, kterou je třeba si vychutnat a ne ještě zbytečně dochucovat. A pokud chcete kávu dochucovat, tak si dobře rozmyslete čím. Některé ingredience vedou pouze ke zbytečnému přibývání na váze.

káva, zrnková káva, zdraví, antioxidanty, cukrovka

1. Sušené mléko

Většinou skládá ze sušiny kukuřičného sirupu a částečně hydrogenovaných rostlinných olejů, které napodobují chuť smetany. Ale kukuřičný sirup je plný cukru a prázdných kalorií, částečně ztužené oleje jsou vyráběny průmyslově a mohou vést ke vzniku srdečních onemocnění či cukrovky. Pokud máte přece jen chuť na něco obdobného, zkuste si do kávy přidat raději sušené kokosové mléko, jehož hlavní složkou je organické kokosové mléko.

2. Odstředěné mléko

Přidat si do kávy odstředěné mléko není tím nejlepším řešením. Konzumace těchto výrobků totiž podle studií vede k zvýšenému příjmu sacharidů během dne. Lepší variantou je proto plnotučné mléko - díky obsahu specifických mastných kyselin může pomoci snížit riziko diabetu 2. typu.

3. Ochucovadla a umělá sladidla

Kávové ochucovadla s falešnou chutí vanilky, oříšků či karamelu jsou jen "nadílkou" cukru a umělých barviv. Přibližně 30 gramů takového ochucovadla obsahuje až 19 g cukru. Pokud si chcete kávu ochutit zdravější cestou, vsaďte na několik kapek vanilky, pravého extraktu z ořechů nebo můžete přidat i bylinky (například mátu). Existují i kávová sladidla s nulovým obsahem kalorií, ale také nejsou tak vhodné jak by se mohlo zdát. Vědci je spojují s poruchami metabolismu glukózy, která může vést až ke vzniku cukrovky. Rovněž mohou pokazit střevní bakterie. Odborníci doporučují zvolit bezpečnější alternativu - steviový extrakt.

4. Cukr

Pokud si jednou za čas přidáte do kávy cukr, nemělo by vám to uškodit. Pokud však pijete kávu s cukrem několikrát za den, kalorie se nahromadí rychlejo. Pro lepší představu, 2 lžičky cukru v každé ze 3 denních šálků kávy odpovídají asi 48 g cukru. Zdravější alternativou je například skořice. Má přirozenou nasládlou chuť, přesto, že je bez cukru. Navíc dokáže snížit hladinu cukru v krvi a dostat tak vaše chutě pod kontrolu. Druhou možností je přidání kardamomu. Jde o koření s exotickou chutí, které se často přidává do kávy na Středním východě.

Autor: Martina Dvořáková