Většinou skládá ze sušiny kukuřičného sirupu a částečně hydrogenovaných rostlinných olejů, které napodobují chuť smetany. Ale kukuřičný sirup je plný cukru a prázdných kalorií, částečně ztužené oleje jsou vyráběny průmyslově a mohou vést ke vzniku srdečních onemocnění či cukrovky. Pokud máte přece jen chuť na něco obdobného, zkuste si do kávy přidat raději sušené kokosové mléko, jehož hlavní složkou je organické kokosové mléko.
Přidat si do kávy odstředěné mléko není tím nejlepším řešením. Konzumace těchto výrobků totiž podle studií vede k zvýšenému příjmu sacharidů během dne. Lepší variantou je proto plnotučné mléko - díky obsahu specifických mastných kyselin může pomoci snížit riziko diabetu 2. typu.
Kávové ochucovadla s falešnou chutí vanilky, oříšků či karamelu jsou jen "nadílkou" cukru a umělých barviv. Přibližně 30 gramů takového ochucovadla obsahuje až 19 g cukru. Pokud si chcete kávu ochutit zdravější cestou, vsaďte na několik kapek vanilky, pravého extraktu z ořechů nebo můžete přidat i bylinky (například mátu). Existují i kávová sladidla s nulovým obsahem kalorií, ale také nejsou tak vhodné jak by se mohlo zdát. Vědci je spojují s poruchami metabolismu glukózy, která může vést až ke vzniku cukrovky. Rovněž mohou pokazit střevní bakterie. Odborníci doporučují zvolit bezpečnější alternativu - steviový extrakt.
Pokud si jednou za čas přidáte do kávy cukr, nemělo by vám to uškodit. Pokud však pijete kávu s cukrem několikrát za den, kalorie se nahromadí rychlejo. Pro lepší představu, 2 lžičky cukru v každé ze 3 denních šálků kávy odpovídají asi 48 g cukru. Zdravější alternativou je například skořice. Má přirozenou nasládlou chuť, přesto, že je bez cukru. Navíc dokáže snížit hladinu cukru v krvi a dostat tak vaše chutě pod kontrolu. Druhou možností je přidání kardamomu. Jde o koření s exotickou chutí, které se často přidává do kávy na Středním východě.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.