Káva má mnoho předností! Opakovaně byly prokázány její blahodárné účinky na organismus, úžasně voní a báječně chutná. Samozřejmě, prospěšná je pouze tehdy, když se popíjí v rozumném množství, tedy spíše méně než více, protože pak už člověka ani tak "nenakopne" ani nepovzbudí, ale naopak zatíží trávení, cévní systém, srdce a další životně důležité orgány.
Častou obavou budoucích a čerstvých kojících maminek bývá, jak to bez kávy vydrží. Pokud tedy maminky chtějí, aby děťátko bylo v pořádku a aspoň trochu spalo, musí se kávy s kofeinem vzdát. Některé studie dokonce dokazují, že tyto nápoje podporují laktaci, což má na svědomí především kořen čekanky. Obsahuje inulin, rostlinný polysacharid, který v rostlině funguje jako zásobní látka.
Čím nahradit momenty klidu a oddechu a vychutnat si šálek svého nápoje, plánovat den nebo jen tak povídat s přáteli? Přece s tím, co znaly již naše mámy a babičky - rozpustným cereálním nápojem! Chuťové pohárky si jistě přijdou na své, pokud jim dopřejeme obilný nápoj z čekanky, ječmene, žita a cukrové řepy. Ani nezjistí, že je nehladí opravdová káva. A přestože předchozí generace znaly například cikorku spíš z nouze, protože kávová zrna byla buď nedostupná nebo příliš drahá, dnes víme, že má mnoho blahodárných účinků na organismus. Proto je nejen výborným řešením pro ty, kteří pijí příliš mnoho kávy, ale i pro těhotné či kojící ženy a vlastně pro každého, kdo má rád příjemné chutě a zároveň je vždy ochoten udělat něco pro své zdraví. To jsou generacemi ověřená fakta.
Cereální nápoj lze pít na mnoho způsobů, přesně tak jako káva. Teplý, studený, s mlékem, bez mléka a v kombinaci se vším možným. Stále to však bude v první řadě zdravý nápoj. Největší výhoda cereálních nápojů je v tom, že díky nim snížíme příjem kofeinu. Druhé pozitivum je, že na rozdíl od kávy, která organismus odvodňuje, ho kávové nápoje rehydratují a ještě ho obohatí o jisté množství vitamínů či minerálů, vlákniny a energie. Nespornou výhodou obilninových nápojů je i to, že jsou vyrobeny z lokálních surovin, tedy takových, na jaký je náš organismus po tisíciletí zvyklý, a proto ho dobře snáší.
Jediné mínus obilninových nápojů může být obsah lepku v některých druzích. Celiatici by si proto měli kávovinový nápoj vybírat podle toho, zda obsahuje pro ně vhodné druhy obilovin.
Cereální nápoje jsou vlastně dokonalým příkladem toho, jak lidská šikovnost a um dokáží přeměnit to, co jim příroda nabízí v podstatě za domem, na dobrý a výživný nápoj, který neobsahuje kofein. Ječmen, žito, čekanka i řepa jsou zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Jejich společným pozitivním přínosem pro organismus je posílení peristaltiky střev, tedy lepší trávení potravy, s čímž úzce souvisí posílení imunitního systému. Pokud se nápojem z těchto plodin nahradí káva, dochází i k posílení kardiovaskulárního systému a k lepšímu zavodnění organismu.
Na rozdíl od kávy se dají cereální nápoje konzumovat kdykoli, nehrozí, že se budete hodiny marně převracet v posteli a spánek o vás ani nezavadí. Dopřát si je můžete ke snídani, přes dopolední přestávku, po obědě, odpoledne i během večerního posezení. Zejména pro lidi, kteří uvízli v omamných spárech kávy, ačkoli jim nedělá až tak dobře, jsou výborným řešením. Jelikož neobsahují kofein, cereální náhražky jsou vhodné i pro děti (od tří let). Malé děti ocení hru "na kávu", když si spolu s rodiči sednou a popíjejí jako velcí ..
Skutečně kvalitní obilninové nápoje mohou dodat organismu vitamíny či minerály, které se v obilovinách, z nichž jsou vyrobeny, nacházejí, ačkoli jde o malá množství. Význam těchto nápojů je zejména v tom, že umí chutí nahradit kávu, což je důležité pro lidi, kteří potřebují snížit příjem kofeinu. Pití kávy je spjato s jistým rituálem, na který si konzumenti kávy zvykli. Pokud tedy potřebujeme omezit konzumaci kofeinu, ale ne odstranit svůj rituál, kávovinový nápoj určitě pomůže. Jeho příprava je přitom krásně jednoduchá. Do svého oblíbeného hrnku nasypete dvě lžičky nápoje, zalijete horkou (ne vařící!) vodou, přidáte mléko dle chuti, obyčejné nebo rýžové, sójové, mandlové či jakékoliv jiné. Navrch můžete nasypat trošku skořice či kakaa a lahodný cereální nápoj plný chuti a vlákniny je na světě.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.