Ještě stále patříme k národům, které si jídla docela váží a nesnědené zbytky hned nevyhodí. Na rozdíl od Američanů, zvyklých na okamžitou spotřebu a plýtvání z nadbytku, nebo jižních Evropanů, kteří preferují čerstvé pokrmy, zejména z důvodů klimatických podmínek, ve kterých žijí.
Patříte k těm, kteří zbytky nejčastěji nechají na talíři a zakryjí ho hliníkovou, případně plastovou fólií? Zabalit jídlo do alobalu je nejrychlejší a nejjednodušší metoda. Rozhodně však ne nejzdravější. Už 2 hodiny při pokojové teplotě totiž stačí, aby se ve vařeném, pečeném zda dušeném pokrmu rozmnožily bakterie, které způsobují otravu jídlem. Tak, jak člověk potřebuje k dýchání vzduch, tyto bakterie potřebují na svůj růst kyslík. Pokud pokrmy necháte déle stát mimo chladničku nebo je do ní vložíte, ale přikryjete jen aluminiovou či jinou fólií, riziko zůstává. Zejména pokud se fólie protrhne. Jídlo pod ní totiž není dostatečně chráněné před kyslíkem, který nebezpečným bakteriím prospívá.
Bakterii Bacillus cereus se daří při teplotě 5 až 60 stupňů. Kontaminuje zejména potraviny rostlinného původu, ale nepohrdne ani masem a mléčnými výrobky. Pokud jídlo nezpracujete dostatečně, tedy více než na 100 stupňů, neochrání vás ani další přihřátí. Spóry začnou v jídle s přístupem vzduchu klíčit, nastává vegetativní růst bakterií, které pak produkují toxiny. I Stafylococcus aureus (zlatý stafylokok) kontaminuje téměř všechna jídla. Do jídla ho často kuchař či kuchařka přenese rankami a odřeninami na svých rukou z úst a nosu. Odolává chladu i vyšším teplotám, nezničí ho ani 20-minutové vaření při 100 stupních. Když se rozmnoží, vyprodukuje množství toxinů.
Otravy jídlem se projevují podobně - nevolností, zvracením, břišními krmí či průjmy. Laik je nejednou těžko odliší od virózy, známé jako střevní chřipka. Pokud se jim chcete vyhnout, dodržujte tyto zásady:
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.