Důležitou a cennou zeleninou pro každou kuchyni je salát setý (salát hlávkový - Lactusa sativa). Jde o jednoletou bylinu, jejíž konzumní částí jsou listy s velkým obsahem vitamínů a minerálů.
V hlávkovém salátu najdeme vitamín B1, B2, B6, C, E, karotenoidy, niacin, kyselinu listovou i pantotenovou a biotin. Z minerálních látek zejména železo a vápník, dalšími účinnými látkami jsou sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík, mangan, chrom, selen a nikl. Kromě toho tato zelenina obsahuje množství vlákniny, díky čemuž je velmi dobře stravitelná a pomáhá rozhýbat střeva.
Pěstují se zejména tři druhy salátu - hlávkový, římský a ledový. Římský salát má tužší listy, podobá se spíše čínskému zelí a má mandlovou chuť. Ledový salát je křehkou variantou hlávkového salátu. Salát zbarvený červeně obsahuje oproti zelenému větší množství karotenu.
Salát můžeme v kuchyni nahradit dalšími podobnými druhy zeleniny, které sice nejsou salátu příbuzné, ale chuťově podobné. K nim patří puky čekanky, rukola a polníček a různé druhy zelí. Polníček má například vysokou nutriční hodnotu. Obsahovým složením je cennější než salát, zejména pro vitamin C. Obsahuje betakaroten, vitaminy E, B1, B2 a minerály jako vápník, hořčík, železo a fosfor.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.