Hlávkový salát - zelenina plná vitaminů, vlákniny a minerálů

Datum článku: 11. 6. 2018

Listová zelenina má v naší kuchyni poměrně řídké zastoupení. A to je velká škoda, protože listové saláty prospívají našemu zdraví a také pomáhají s trávením. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Svou ne příliš výraznou chutí navíc nezastíní hlavní pokrm.

zelný salát, vitaminy, vláknina, zdraví, trávení

Hlávkový salát

Důležitou a cennou zeleninou pro každou kuchyni je salát setý (salát hlávkový - Lactusa sativa). Jde o jednoletou bylinu, jejíž konzumní částí jsou listy s velkým obsahem vitamínů a minerálů.

Vitamíny a minerály

V hlávkovém salátu najdeme vitamín B1, B2, B6, C, E, karotenoidy, niacin, kyselinu listovou i pantotenovou a biotin. Z minerálních látek zejména železo a vápník, dalšími účinnými látkami jsou sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík, mangan, chrom, selen a nikl. Kromě toho tato zelenina obsahuje množství vlákniny, díky čemuž je velmi dobře stravitelná a pomáhá rozhýbat střeva.

Zdravotní benefity hlávkového salátu

  • Podporuje trávení a vyprazdňování,
  • odstraňuje nadbytečnou vodu z těla,
  • pomáhá při hubnutí,
  • snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak,
  • posiluje srdce,
  • zvyšuje výkonnost svalů,
  • zvyšuje přísun kyslíku do buněk,
  • podporuje tvorbu červených krvinek a kostní hmoty,
  • zlepšuje imunitu,
  • zbavuje stresu a zklidňuje nervový systém.

Druhy setého salátu

Pěstují se zejména tři druhy salátu - hlávkový, římský a ledový. Římský salát má tužší listy, podobá se spíše čínskému zelí a má mandlovou chuť. Ledový salát je křehkou variantou hlávkového salátu. Salát zbarvený červeně obsahuje oproti zelenému větší množství karotenu.

Náhrady setého salátu

Salát můžeme v kuchyni nahradit dalšími podobnými druhy zeleniny, které sice nejsou salátu příbuzné, ale chuťově podobné. K nim patří puky čekanky, rukola a polníček a různé druhy zelí. Polníček má například vysokou nutriční hodnotu. Obsahovým složením je cennější než salát, zejména pro vitamin C. Obsahuje betakaroten, vitaminy E, B1, B2 a minerály jako vápník, hořčík, železo a fosfor.

Tři důležité rady

  • Pro všechny zeleninové druhy, používané k přípravě salátů, je základním předpokladem kvalitního využití v kuchyni jejich čerstvost.
  • Salát by se neměl krájet kovovým nožem (použít můžete bez obav nůž s keramickou čepelí), neboť tím se ničí vitamíny, ale omytý a osušený ručně trhat na menší kousky, a to až těsně před konzumací.
  • Pokud chcete, aby salát co nejdéle vydržel na záhonu a nevyběhl do květu, zpomalte jeho příjem živin naříznutím kořene těsně pod listy.
Autor: Martina Dvořáková