Tyto plody nám poskytnou velké množství draslíku, dále hořčík, betakaroten či vitamín A a kromě toho mají i antioxidační účinky. V našich zeměpisných šířkách pěstujeme čtyři hlavní druhy dýní, které mají ještě své podkategorie.
Špagetová - smetanovo - zelená dýně. Její název lze vysvětlit, tak, že po pár minutovém vaření se dužina rozpadne na dlouhá vlákna podobná špagetám. Sklízí se až do konce října a dosahuje hmotnost cca 1 kilogram. Má jemně kořeněnou chuť a aroma. Hodí se téměř ke všemu. Doporučuje se zejména na přípravu kompotu.
Je známá též pod názven dýně obrovská. Plody velkoplodých dýní se sklízejí až tehdy, když už jsou zcela zralé. Barva může být různá (oranžová, bílá, zelená, žlutá) a dužina je jemnější než u zeleninových dýní. Dosahují hmotnost 10 až 50 kilogramů. Plody této dýně jsou mimořádně dužnaté a využívají se zejména na výrobu kompotů nebo džemů. Netypickou odrůdou velkoplodých dýní je Marina di Chioggia s mrkvovou příchutí. Ačkoli ji můžete konzervovat, je velmi vhodná pro skladování. Je vhodná do koláčů, na polévky či omáčky. Do této kategorie patří i Hokkaido - její název hovoří o tom, že pochází z dalekého Japonska. Je bohatá na karoten, což značí i její sytá oranžová barva. Používá se do polévek, omáček, gulášů, pomazánek, ale i na různé chuťovky.
Je velmi pozdní odrůda, v zahradách ojedinělá, u nás se využívá spíše jako podnože na pěstování okurek či melounů. Vytváří kulaté žíhané skvrnité plody o hmotnosti 1-2 kilogramy. Plody můžeme sbírat až do příchodu prvních mrazů. Je výjimečná tím, že plody jsou dlouhodobě skladovatelné. Příprava je jednoduchá, plody nemusíte strouhat, ale stačí je rozčtvrtit a uvařit ve vodě. Vařením se dužina rozpadne na nudličky a ty oddělíme od slupky. Používá se na zahuštěné omáčky.
Tento druh se pěstuje více v jižnějších částech naší země. Plody mají hruškovitý tvar a světle zelenou až béžovou barvu. Využívá se zejména odrůda Butternut (máslová) - uvnitř je zářivě oranžová a obsahuje velmi málo semínek. Má jemnou máslově ořechovou chuť, jíst ji můžete i syrovou, ale kromě toho je vhodná na přípravu salátů, konzervování, pečení a pochutnáte si zejména na zapékané.
Recept není vůbec složitý. Navíc kombinace dýně, mrkve, rozinek a brusinek je zárukou množství vitamínů a spolu s celozrnnou moukou i toho, že na zasycení stačí malý kousek tohoto koláče. Zároveň není třeba přidávat hodně cukru. Na 10 porcí potřebujete:
Nejprve troubu předehřejte na 180 °. Smíchejte obě mouky, kypřící prášek, skořici, jedlou sodu a sůl. Do velké misky dejte vejce a bílek, 30 sekund míchejte mixérem. Přidejte cukr, dýni, olej, máslo, pomerančovou kůru a opět mixujte, dokud není hmota hladká. Přidejte moukový mix a následně i rozinky, mrkev a brusinky. Postupně lžící vylijte na malý plech vyložený papírem na pečení. Posypte ořechy a pečte 25 minut. Tento dort si prostě zamilujte, protože nejen výborně chutná, ale i báječně voní!
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.