Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Datum článku: 13. 8. 2019

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba uchovávat rychle se kazící potraviny v chladu, to všichni víme. Ale víte také, že je třeba chránit potraviny před hmyzem? Ano, dobře padnoucí dózy a ochranné síťky spolehlivě ochrání pečivo a další potraviny na stole, protože stačí okamžik a můžete celý krajíc chleba vyhodit. Zvláště, když je určen pro malé dítě.

hmyz, zdraví, bakterie, lidé, děti, jídlo, ochrana jídla před hmyzem

Teplé měsíce - ráj pro hmyz

Jarní a letní měsíce znamenají nejen příchod slunečných teplých dní, ale i množství hmyzu, který se nejednou pokouší přistát na našem jídle. A ukázalo se, že existují velmi dobré důvody, proč většina z nás dotěrné mouchy odhání ještě předtím, než se jim přistávací manévr podaří. Obzvláště obezřetní bychom měli být u dětí a zdůraznit jim, aby nedovolily různým mouchám, vosám a broučkům ,procházet se jim po jídle. Důvod? Ačkoli si mnozí lidé myslí, že hmyz pochodující po jídle je otravný, ale neškodný, není to zcela pravda. Mouchy podle expertů na kontrolu škůdců přenášejí v průměru 200 forem škodlivých bakterií díky tomu, že přistanou kdekoliv - ať už na fekáliích, zdechlinách či shnilých a plesnivých potravinách. Zárodky se zachytí na drobných chloupcích hmyzu. Díky tomu může být i několikasekundové přistání mouchy na našem jídle vážnou hrozbou pro zdraví.

Hmyz přenáší zdraví nebezpečné bakterie

Kromě toho, že hmyz přenáší bakterie, téměř vždy na jídlo zvrací. Nemůže totiž žvýkat, proto předtím, než se pustí do jídla, nejprve vyloučí ven své trávicí enzymy. Stačí, že se moucha jen na pár vteřin dotkne vašeho jídla drobnými chloupky na nohou nebo na těle, aby vám do něj přenesla bakterie odevšad, kde v ten den přistála. Hmyz může takto nepozorovaně přenášet různá nakažlivá onemocnění. Zdraví nejlépe ochráníte tak, když část jídla, na kterou se podařilo hmyzu přistát, odříznete a vyhodíte. Tak se vyhnete konzumaci nebezpečných hmyzích zárodků.

Autor: Martina Dvořáková