Jarní a letní měsíce znamenají nejen příchod slunečných teplých dní, ale i množství hmyzu, který se nejednou pokouší přistát na našem jídle. A ukázalo se, že existují velmi dobré důvody, proč většina z nás dotěrné mouchy odhání ještě předtím, než se jim přistávací manévr podaří. Obzvláště obezřetní bychom měli být u dětí a zdůraznit jim, aby nedovolily různým mouchám, vosám a broučkům ,procházet se jim po jídle. Důvod? Ačkoli si mnozí lidé myslí, že hmyz pochodující po jídle je otravný, ale neškodný, není to zcela pravda. Mouchy podle expertů na kontrolu škůdců přenášejí v průměru 200 forem škodlivých bakterií díky tomu, že přistanou kdekoliv - ať už na fekáliích, zdechlinách či shnilých a plesnivých potravinách. Zárodky se zachytí na drobných chloupcích hmyzu. Díky tomu může být i několikasekundové přistání mouchy na našem jídle vážnou hrozbou pro zdraví.
Kromě toho, že hmyz přenáší bakterie, téměř vždy na jídlo zvrací. Nemůže totiž žvýkat, proto předtím, než se pustí do jídla, nejprve vyloučí ven své trávicí enzymy. Stačí, že se moucha jen na pár vteřin dotkne vašeho jídla drobnými chloupky na nohou nebo na těle, aby vám do něj přenesla bakterie odevšad, kde v ten den přistála. Hmyz může takto nepozorovaně přenášet různá nakažlivá onemocnění. Zdraví nejlépe ochráníte tak, když část jídla, na kterou se podařilo hmyzu přistát, odříznete a vyhodíte. Tak se vyhnete konzumaci nebezpečných hmyzích zárodků.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.