Slunečné dny přejí hodování v přírodě, vyrazte na piknik!

Datum článku: 23. 6. 2017

Pikniky v přírodě u nás nejsou tolik populární jako v jiných zemích Evropy. Raději se vlečeme desítky kilometrů na chatu či chalupu. A přitom parky máme pár metrů od domu. Stačí si vzít deku, pár dobrot do košíku, něco k pití a můžete vyrazit. Nezapomeňte si přibalit kvalitní repelent a něco na čtení.

zdraví, piknik, příroda, zdravá výživa

Slunečné počasí láká do přírody

Slunečné počasí, deka na trávě, oblíbená kniha nebo společenské hry a k tomu skvělé piknikové jídlo. Hotová idylka. Víme, co by vám v košíku nemělo chybět, abyste se cítili zdravě a měli skvělou náladu?

Piknikové jídlo na dobrou náladu

  • Potřebujeme: 4 banány, 200 ml bílého jogurtu, 2 lžíce medu, 2 vejce, 350 ml amarantové celozrnné mouky, 1 vanilkový lusk, 2 čl sody bicarbonate, 3 lžíce oleje, meduňka.
  • Postup: Oloupané banány nakrájíme na kousky. Vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň z něj vybereme. Vejce rozšleháme, přidáme jogurt, med, olej a mouku se sodou. Promícháme a do vzniklé masy dáme pokrájené banány s vanilkovou dření z lusku. Podlouhlou keramickou formu vymažeme, vysypeme moukou a naplníme těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia asi hodinu. Po vychladnutí nakrájíme a dozdobíme lístky meduňky.

Jídlo do piknikového koše, které posílí imunitu

  • Potřebujeme: Sladké brambory (batáty), krevety, rýži natural, avokádo, kuřecí prsa, salát, bílý jogurt, sůl, mletý bílý pepř, cibulku, ředkvičku, olivový olej, olej, limetkovou šťávu, rukolu, kopr a 2 stroužky česneku.
  • Postup: Promou rýži zalijeme studenou vodou, posolíme a pod pokličkou uvaříme do měkka. Scedíme a odložíme. Avokádo oloupeme, pecku vyjmeme a dužinu nakrájíme. Cibulku s ředkvičkou nakrájíme a spolu s avokádem vmícháme do rýže. Pokapeme olivovým olejem, posolíme, opepříme a lehce promícháme. Dozdobíme rukolou. Sladké brambory očistíme, pokrájíme a ve slané vodě uvaříme. Krevety opečeme v pánvi na oleji, posolíme a smícháme s uvařenými sladkými bramborami. Posypeme nasekaným koprem. Kuřecí prsa omyjeme, pokrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě doměkka. Očištěné a na malé kousky nakrájené avokádo vidličkou rozmačkáme. Přidáme bílý jogurt, oloupané stroužky česneku a rozmixujeme. Posolíme, opepříme, pokapeme limetkovou šťávou a polijeme lžičkou olivového oleje. Uvařené kousky kuřecích prsou podáváme s avokádovou pastou a salátem.

Místo léků na bolest

  • Potřebujeme: 4-6 lžic sójového mléka, 400 g třešní, 2 lžičky jedlé sody, 3 vejce, 120 g hnědého cukru, 140 g sójové mouky, 110 g bio másla, 1-2 lžičky mleté ​​skořice.
  • Postup: Máslo utřeme s cukrem. Po jednom přidáváme vejce a pokaždé vymícháme. Přisypeme mouku se sodou, přidáme skořici a přilijeme mléko. Promícháme, těsto dáme do okrouhlých vymazané a vysypané formy. Na povrch těsta dáme vypeckované třešně. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia.
Autor: Martina Dvořáková